Felhívás!

Tizennyolc háromszéki vállalkozás fejleszthet

Tizennyolc háromszéki vállalkozás fejleszthet Gazdaság

RMDSZ-közlemény adta hírül, hogy a Pro Economica Alapítványhoz mezőgazdasági nagyberuházásokra benyújtott 72 székelyföldi pályázatot elbírálták, és abból 66-ot nyertesnek kiáltottak ki. Merre lép tovább a háromszéki gazdaság a magyar kormánytól a hosszú távú fejlesztést célzó összegek jóvoltából – érdeklődtünk az alapítvány ügyvezető igazgatójánál, Kozma Mónikánál.

A pályázók listája még nem nyilvános (a honlapon pedig az iratcsomó kódszáma alapján nem azonosítható), aminek oka, hogy a szerződéskötéskor még kiderülhet, hogy az igénylő nem tudja felmutatni a kötelező 50%-os önrészt, mondta el Kozma Mónika. A 18 Kovászna megyei nyertes többek között a termeléshez kapcsolódó gépeket igényelt pityóka termesztésére, egy másik vállalkozó murok mosásához, csomagolásához való gépsort szerezne be, disznóhizlaldák, szarvasmarha-tenyésztők az állattenyésztésben hasznosítható gépeket vásárolnának, illetve istállót építenének.

Ha a pályázók listája nem is nyilvános, annyit más forrásból megtudtunk, a kézdi Lacto Coop tejfeldolgozó szövetkezet is bővítené technológiai vonalát, a kézdivásárhelyi ipari parkban bérelt csarnokban alakítanának ki egy termelőegységet, oda szánják a támogatásból megvásárolandó tejfeldolgozó gépsort. Ha ez megvalósul, akkor majd nem kell Székelykeresztúrra szállítani a Felsőháromszéken begyűjtött tejet – mondta Bokor Éva ügyvezető. Váncsa Jenő angyalosi vállalkozó 350 szarvasmarhát tart, és 300 hektáron termeszt többféle szántóföldi növényt – ő az igényelt 500 ezer eurós támogatásból mezőgazdasági gépeket szerezne be, krumplicsomagoló-vonalat szerelne fel, és két fejőrobotot állítana munkába. A Diószegi pékség is kicserélné egy gépsorát.

A mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó beruházások támogatása maximum 500 ezer euró lehet, és a támogatással egyenértékű, azaz 50%-os önrészt kell felmutatni az igénylőnek is, kizárva bármilyen más állami és uniós forrást. A mezőgazdasági termékek feldolgozásához kapcsolódó beruházás esetén 7,5 millió eurót kaphat egy mikro-, kis- vagy középvállalkozó.

A Kovászna megyének jutó támogatás összértéke 53 millió lej, a gazdáknak az értesítés kézhezvételétől számított 90 napon belül kell jelentkezniük a szerződéskötésre. Hacsak valami hátráltató tényező közbe nem jön, 2020. szeptember 30-ig ezeknek a tervbe vett fejlesztéseknek a gyakorlatban is meg kell valósulniuk. A székelyföldi mezőgazdasági nagyberuházásokra (a 66 pályázatra) összesen 343 milliót költ az anyaország. <<

************************************

Nehéz a falusi élet
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatait felhasználva közölt tanulmányt a fermierinromania.ro szakosított honlap. Az év első három hónapjában a falusi lakosság egy személyre jutó jövedelme 1295 lej 64 banit tett ki, szemben a városiak 2144 lej 38 banis átlagával.
A falun élők jövedelmeinek csoportosítása és aránya: bérek 54,3%; társadalombiztosítási jellegű jövedelmek (beleértve a nyugdíjakat) 21,2%; mezőgazdasági termékek értékesítése a háztáji, családi, egyéni gazdaságból 13,4%; közvetlenül mezőgazdasági munkákból származó jövedelem 3,7%; nem mezőgazdasági jellegű független tevékenységek, munkák 3,4%, természetben, terményben kapott munkadíjak 1,1%; más jövedelmek összesen 2,9%.
A fenti adatok alapján elmondható: a falusi környezetben élők közvetlen mezőgazdasági munkából eredő jövedelmeinek havi átlaga mindössze 48 lej! Az adatelemző arra is rámutat, azokban a falusi háztartásokban, ahol a családfő mezőgazdasági dolgozó, az egy főre jutó havi jövedelem 786 lej 13 bani, vagyis körülbelül 166 euró, miközben az európai uniós havi átlag 1250 euró.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.