130 millió eurót adnak

130 millió eurót adnak Gazdaság

A gyógykezelő központokban szeretné ösztönözni a beruházásokat és fejlesztéseket a kormány, derült ki a szerkesztőségünkbe küldött közleményből. Eszerint támogatják az infrastruktúra fejlesztését, új munkahelyek létesítését és az alkalmazottak szakképesítését. A gyógyfürdőket célzó program idénre és jövő évre érvényes összköltségvetése 130 millió euró.

A fürdőtelepülések polgármesterei pályázásra buzdítják az érintetteket, hiszen minden lej számít, ami fejlesztésre fordítható, ám arra is figyelmeztetnek, hogy a pályázók járjanak el körültekintően, mert ha nem teljesítik a vállalásokat, vissza kell fizetniük a támogatás összegét! A kedvezményezettek legtöbb 200 ezer euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, amely az elszámolható kiadások 50 százaléka lehet, tehát 50 százalékos önrészt kell még hozzátenni.

El lehet számolni a közétkeztetési egységek és szálláshelyek, gyógyászati, művelődési, sport- és szabadidős létesítmények építését, bővítését és korszerűsítését, a gyógykezelésben használt specifikus bútorzat és műszerek vásárlását és olyan kereskedelmi jellegű beruházásokat, melyek hozzájárulnak a gyógyfürdő fejlődéséhez. El lehet számolni továbbá az alkalmazottak képzését és az új munkahelyek esetében 12 hónapi, a bruttó átlagbérnek megfelelő fizetést. A program apró buktatója viszont az lehet, hogy a cégeknek legkevesebb tíz évig fenn kell tartaniuk a támogatásból vásárolt befektetéseket, ellenkező esetben vissza kell fizetniük a lehívott összeget.

Gyerő József, Kovászna város polgármestere szerint Háromszéken csak a fürdővárosi cégek élhetnek ezzel a lehetőséggel, így bebizonyosodott: előnyt jelent, hogy Kovászna megkapta a fürdőváros státust. Az elöljáró szerint félő, hogy az 50 százalékos önrész elbátortalaníthatja a cégeket, de a tízéves fenntartás is nehezebben teljesíthető, hiszen vannak olyan műszerek, melyek működése nem szavatolt tíz évig. Gyerő József szerint, mivel a fürdővárosok önkormányzatai számára is indítanak támogatási programot, Kovászna biztosan fog élni ezzel a lehetőséggel. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.