Felhívás!

Tervezés alatt két autópálya

Tervezés alatt két autópálya Gazdaság

Zajlik a két székelyföldi autópálya előtervezése. Közzétették a Brassó–Bákó szakasz öt lehetséges nyomvonalát, zajlanak a tárgyalások a Marosvásárhelyt Jászvásárral összekötő sztráda végleges nyomvonaláról. Benedek Zakariás RMDSZ-képviselő lapunknak elmondta, mind a két autópálya egyformán fontos, ugyanakkor hangsúlyozta, nem a legolcsóbb változat a legjobb.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) elkezdte az egyeztetéseket az érintett önkormányzatok képviselőivel a Háromszéken áthaladó Brassó–Bákó autópálya útvonaláról.

A CNAIR arról tájékoztat, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt és a műszaki tervet készítő Search Corporation és Primacons Group cégek megtartották a korábban is javasolt nyomvonalakat, az Erdélyt Moldvával összekötő autópálya megépítésére összesen öt változatot dolgoztak ki, a Kárpátokon keresztül három lehetséges útvonal körvonalazódik. Az öt nyomvonal közül négy az A3-as autópályától, Keresztényfalvától indul, egy változatban Szászhermánytól. Kézdivásárhelyt három javasolt nyomvonal északról, míg egy délről kerülné ki. A Brassó–Bereck közötti szakasz megépítése a legegyszerűbb, a domborzati viszonyok miatt, miközben a Bereck–Ojtoz közötti rész a nehézkes, valószínű alagutakat is kell építeni.

Benedek Zakariás szerint a javaslatok közül a legészakibb változat tűnik a legelőnyösebbnek, mert a Csíkszereda irányából érkezők is egyszerűen megközelíthetik, ha elkészül Sepsiszentgyörgy terelőútja, rövid bekötőutakat kell építeni. Másrészt keresztezi a vasútvonalat, ezáltal a moduláris szállítás, a teherszállító nehézgépjárművek vasútra rakása is megoldható. A megvalósíthatósági tanulmányt és a műszaki tervet 20,1 millió lejért készítik el, a szerződésben az áll, hogy harminc hónap alatt kell véglegesíteni. Az építkezési költségeit 2,1 milliárd euróra becsülik, ez a legolcsóbb változat arra, hogy Moldvát összekössék az ország nyugati részével. Az A13-as jelzésű autópálya hossza 153 és 174 kilométer között lesz annak függvényében, hogy melyik nyomvonalat választják végül a szakemberek. Mint ismeretes, a Marosvásárhely–Jászvásár autópálya előzetes terveit most újítják fel, miután 2011-ben már készült egy változat. A felújítással jövő márciusig kellene elkészülni, de a kivitelező már halasztást kért 2021 végéig, arra hivatkozva, hogy a tél folyamán nem tudja elvégezni a Keleti-Kárpátokban a méréseket. Az autópálya nyomvonala Nyárádszeredánál három kilométeren bemegy a beltelkekre, hónapok óta zajlanak az egyeztetések, hogy kivigyék onnan.

Benedek Zakariás azon az állásponton van, hogy egy autópályát nem egy évre építenek, ezért az előtervezés során fokozottan kell figyeljen mind a megrendelő minisztérium, mind az ellenőrzéssel megbízott konzultáns cég. Kifejtette, megtörténik, hogy egy kilométeres szakasz nagyon drága, például alagutat kell építeni, ám a döntés előtt mérlegelni kell a többletkiadás előnyeit. Nem mindig a legolcsóbb változat kifizetődő hosszú távon. A szakpolitikus hangsúlyozta, a mobilitást olyan szinten kellene szavatolni, hogy minden polgár legtöbb egyórás autóúttal jusson el autópályára vagy gyorsforgalmi útra. Ezért egyformán fontos az észak- és dél-erdélyi autópálya, a Marosvásárhely–Jászvásár, valamint a Brassó–Bákó-sztráda. Az egyik nem zárhatja ki a másikat, hiszen Jászvásár és Bákó vagy Gyergyóditró és Kézdivásárhely között túl nagy a távolság ahhoz, hogy kényelmesen el lehessen jutni addig, ha csak egyik sztráda épül meg. A szakpolitikus szerint az sem lehet kifogás, hogy az egyik autópálya olcsóbban vagy egyszerűbben megépíthető, hiszen mindegyik projektnek megvan a szakmai szépsége és kihívásai.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások