Felhívás!

Tegyék felfüggeszthetővé az RCA-t!

Tegyék felfüggeszthetővé az RCA-t! Gazdaság

A kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) felfüggesztésének lehetőségét kéri a kormánytól a Pénzügyi Felügyelet. Indoklásuk szerint a sürgősségi állapot ideje alatt gazdasági nehézségekkel küzdő vállalkozások terheit enyhítené, ha lehetővé tennék a kötelező gépjármű-biztosítás felfüggesztését.

A Pénzügyi Felügyelet tervezete szerint az érintetteknek három feltételnek kellene megfelelniük: a járművet Romániában jegyezték be, azt egy körülhatárolt, magánterületen parkolják, és a járművel nem okoztak kárt a szükségállapot kezdete óta. A RCA-biztosítás felfüggesztése azonban plusz terhet ró a biztosítókra és a garanciaalapra, mivel elmaradnak a bevételeik, ami a kötelező biztosítás drágulásához vezethet, hívják fel a figyelmet.

Biró Albin biztosítási szakértő, a Pénzügyi Felügyelet korábbi tagja rámutatott: a jelenlegi törvénykezésben általános előírásként szerepel az RCA-biztosítás felfüggesztésének lehetősége, de nincs megfelelően szabályozva, hogy véletlenül se fordulhasson elő, hogy biztosítatlan járművek közlekednek. Néhány országban ezt úgy oldották meg, hogy a kötelező biztosítás felfüggesztésének idejére a tulajdonosnak le kell adnia a rendszámot a rendőrségnek, a gépjárműbejegyző hivatalnak vagy a biztosítótársaságnak. Ezt akkor kaphatja vissza, ha újra aktiválja az RCA-biztosítását.

Biró Albin szerint indokolt a kötelező biztosítás felfüggesztése a szállítók és fuvarozók esetében, hiszen ha nincs tevékenységük, nincs bevételük sem, és nem tudják fizetni a biztosítás havi részletét. A szakértő szerint a RCA-biztosítás felfüggesztését már korábban meg lehetett volna lépni, hiszen több mint egy hónapja tart a sürgősségi állapot, és a cégek egy részének nincs bevétele. A biztosítási szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a sürgősségi állapot alatt kevesebb autó közlekedik a hazai utakon, így ebben az időszakban vélhetően kevesebb a közúti baleset, tehát kisebbek lesznek a kárigénylések is, ám ez majd később mutatkozik meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások