Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Helyiadó-mentességet kérnek

Helyiadó-mentességet kérnek Gazdaság

A több mint egy hónapja bevezetett sürgősségi állapot miatt lenullázódtak a szállásadók, vendéglátóipari egységek és szabadidő-központok bevételei, így (egyebek mellett) nem tudják fizetni a magas ingatlan- és területadójukat – hívja fel a figyelmet a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Hirdetés
Hirdetés

Édler András kamaraelnök elmondta: beadvánnyal fordultak a kormányhoz, és kérik, hogy a sürgősségi állapot ideje alatt mentesüljenek a helyi adók kifizetése alól. A beadványt a háromszéki parlamenti képviselőknek is eljuttatták, kérve őket, hogy lobbizzanak a kezdeményezés érdekében.

Édler rámutatott: az ingatlan- és területadókat a helyi önkormányzatok kasszájába kell befizetni, ám a helyi tanácsoknak nincs joguk, hogy saját hatáskörben döntsenek a helyiadó-mentességről, azt a kormánynak kell lehetővé tennie. Magyarázata szerint a szállodák, panziók, vendéglők, bárok és szabadidős létesítmények általában nagy ingatlannal és területtel rendelkeznek, melyeknek magas az adója, ám jelenleg gondot jelent, hogy az adófizetéshez szükséges pénzt nem tudják előteremteni.

A hazai munkavállalók negyede kényszerszabadságon van, az állam közel egymillió embernek fizeti a juttatásokat. Gond, hogy a magas költséget véges ideig tudja felvállalni az állam, és nincs hozadéka a gazdaság működésére. Édler szerint inkább munkát kellene biztosítani a vállalkozásoknak. Járványhelyzetben nyilván nem lehet mindenkinek munkát találni, de az alkalmazottaknak egy részét át lehetne csoportosítani állami beruházások elvégzésére, és becsatornázni a hazai munkaerőpiacra a külföldről hazakényszerült munkaerőt is, hiszen nemrég még mindenki munkaerőhiányra panaszkodott. Édler úgy véli, nem méltányos, hogy most, amikor lefékezték a gazdaságot, és lelassult az ország, az állami apparátust továbbra is száz százalékban finanszírozzák.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások