Hirdetés
Hirdetés

Tavaly először elvesztette piacvezető pozícióját a Román Posta

Tavaly először elvesztette piacvezető pozícióját a Román Posta Gazdaság

Tavaly először elvesztette vezető pozícióját a romániai postai szolgáltatások piacán a Román Posta, amelyet a Fan Courier futárcég előzött meg – közölte kedden a román távközlési szakhatóság.

Hirdetés
Hirdetés

A közlemény szerint tavaly a román postai szolgáltatások piaca elérte a 3,2 milliárd lejt (673,6 millió euró), ami 13 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A romániai postai szolgáltatások történetében először vesztette el piacvezetői pozícióját az állami tulajdonban levő Román Posta, amelynek 20 százalékos piaci részesedése volt tavaly, míg a Fan Courier 21 százalékot szerzett meg. Harmadik helyen az Urgent Cargus állt 13 százalékos részesedéssel az árbevétele alapján.

Tavaly összesen 582 millió postai küldeményt jegyeztek, ami az előző évhez képest 5 százalékos növekedés, ebből 536 milliót a belföldi küldemények tettek ki, 46 milliót a külföldiek. A külföldi küldemények száma jelentősebben, 32 százalékkal nőtt , ugyanakkor a belföldi küldemények piaca csak 5 százalékkal bővült.

A postai szolgáltatások területén összesen 35 ezer dolgozót foglalkoztatnak, ebből 24 800 alkalmazott a Román Postánál dolgozik.

Tavaly a Magyar Posta is be akart lépni a román postai szolgáltatások piacára, érdeklődött az Urgent Cargusért, amelyet azonban végül a Mid Europa Partners befektetői alap vásárolt meg 2018 szeptemberében.

A Román Posta fő részvényese a távközlési minisztérium, amely a vállalat részvényeinek a 75 százalékát birtokolja. Legutóbb 2015-ben akarta privatizálni a kormány, de akkor a belga Bpost a kötelező érvényű ajánlat benyújtása előtt visszalépett a tranzakcióból, így kudarcba fulladt a magánosítási kísérlet.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük