Felhívás!

Tavaly 4,1 százalékkal nőtt a román gazdaság

Tavaly 4,1 százalékkal nőtt a román gazdaság Gazdaság

Tavaly 4,1 százalékkal nőtt a román gazdaság az előző évhez mérten – közölte pénteken gyorsjelentésében az Országos Statisztikai Intézet.

A tavalyi negyedik negyedévi bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékkal haladta meg a harmadik negyedévit. Éves összevetésben a negyedik negyedéves GDP a nyers adatok szerint 4,3 százalékkal volt nagyobb 2018 azonos időszakához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a bővülés 4,2 százalék volt.

A statisztikai intézet közlése szerint 2017-ben 7,1 százalékkal, 2018-ban 4,4 százalékkal nőtt a román gazdaság az előző évekhez mérten.

2019-ben az első negyedévben 5 százalékkal, a másodikban 4,4 százalékkal, a harmadik negyedévben 3 százalékkal nőtt a GDP éves összevetésben.

Az előző negyedévihez képest a GDP az első három hónapban 1,1 százalékkal, a második negyedévben 0,9 százalékkal, a harmadik negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A kormány novemberi becslésében 4 százalékos növekedésre számított, de a tavalyi költségvetést eredetileg 5,5 százalékos GDP-bővülésre építették, ami túlzott várakozásnak bizonyult.

Románia, Magyarország és Litvánia érte el a legnagyobb gazdasági növekedést

Románia, Magyarország és Litvánia érte el a legnagyobb gazdasági növekedést az Európai Unió 27 tagállama közül 2019 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest – derül ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat) pénteki, előzetes adataiból.

A rangsor nem teljes, mert még nem hozták nyilvánosságra az Észtországra, Írországra, Görögországra, Horvátországra, Luxemburgra, Máltára, Szlovéniára és Svédországra vonatkozó adatokat.

Az Európai Unió és az euróövezet gazdasági növekedése 2019 utolsó negyedévében 0,1%-os volt, míg az előző negyedévben 0,3%-os.

A legtöbb EU-s ország GDP-növekedésről számolt be 2019 negyedik negyedévében, a legjelentősebb emelkedés Romániában (1,5%), Litvániában (1,3%) és Magyarországon (1%) volt. Németország stagnált, és csökkentek a mutatók Finnországban (mínusz 0,4%), Olaszországban (mínusz 0,3%) és Franciaországban (mínusz 0,1%).

Éves ütemben az Európai Unió 1,2%-os növekedést regisztrált 2019 negyedik negyedévében, amely lassulást jelent az előző három hónap 1,5%-os növekedéséhez képest. Az euróövezet növekedése 0,9%-ra csökkent, miután 2019 júliusa és szeptembere között 1,2%-os volt.

Az éves GDP minden uniós országban nőtt a tavalyi év utolsó negyedévében. A legnagyobb növekedést Magyarország (4,6%), Románia (4,2%), Litvánia (3,7%), Lengyelország és Bulgária (mindkettő 3,5%) regisztrálta. Olaszország növekedése nulla volt.

Észtország, Írország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Málta, Szlovénia és Svédország adatai még nem állnak rendelkezésre.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.