Felhívás!

Szükség lesz a készpénzre

Szükség lesz a készpénzre Gazdaság

Nem tudni, mennyi ideig húzódik el a koronavírus-járvány és az ezzel járó hatósági szigorítások, ezért a lakosságnak és a vállalkozóknak is érdemes készpénzre szert tenniük, hogy fedezni tudják felmerülő kiadásaikat, és arra, hogy a krízis lejárta után legyen megfelelő pénzállományuk (cash flow), amiből újra tudnak indulni – hívja fel a figyelmet Debreczeni László.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő lapunk érdeklődésére rámutatott: élni kell a pénzügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium által meghozott gazdasági mentőcsomag kínálta lehetőségekkel, azok ugyanis több pozitív intézkedést tartalmaznak. Ilyen például a pénzügyminisztérium szombaton közzétett, 29-es számú rendelete. Egyrészt szabályozza, hogy a március 21-e utáni adótartozásokra nem kell késedelmi kamatot fizetni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy azok az adótartozások, amelyek befizetési kötelezettsége ezt a dátumot követi – cégek esetében 25-e az adóbefizetési határidő –, ám az adófizetők nem tudnak ennek eleget tenni, nem számítanak fel késedelmi kamatot! „Most tartsák meg a pénzüket, ne fizessék be az aktuális adójukat, hogy ezzel is növeljék a pénzállományukat” – tanácsolja Debreczeni László.

Rámutatott: a szükségállapot időszakában az állam nem számol késedelmi kamatokat, ezért érdemes megtartani a pénzt, mert a válság időszakában, de főleg azt követően az újraindulásakor az tudja könnyebben elkezdeni tevékenységét, akinek lesz ehhez készpénze (cash flow). Magyarázata szerint, ha ebben az időszakban nem tudják félretenni az adókra szükséges pénzt, majd lesz rá lehetőség a pénzüggyel megegyezve részletekben törleszteni az elmaradásokat.

Kedvezményes hitelek cégeknek!

Debreczeni László szerint a pénzügyminisztérium másik fontos és hasznos intézkedése a kedvezményes hitelek bevezetése. Szombat óta ugyanis létrehozták annak lehetőségét, hogy a vállalkozások állam által garantált, kamattámogatott hiteleket vegyenek fel forgótőkére vagy beruházásokra. A nagyvállalatok tízmillió lejig terjedő kedvezményes hitelt kérhetnek bankjuktól, amire teljes kamattérítést és 80 százalékos garanciát kaphatnak az államtól. A kisvállalkozások 1 millió lejig terjedő, míg a mikrovállalkozások 500.000 lejig terjedő kedvezményes hitelhez juthatnak bankjuktól. Számukra is teljes mértékben fedezi az állam a kamatköltséget, és 90 százalékban garantálja a hitelt.

Ezzel kapcsolatban másik könnyítés, hogy az állam eltörölte a garancia ügyintézési költséget is. A sepsiszentgyörgyi adószakértő azt tanácsolja a vállalkozásoknak, keressék fel bankjaikat, éljenek az állam által biztosított kedvezményes hitelekkel, és tegyenek szert készpénzre, mert akinek van megfelelő cash flow-ja, nagyobb eséllyel vészeli át a jelenlegi helyzetet.

 

Bizonylat 250 euróért

A pénzügyminisztérium rendelete azt is előírja, hogy azok a vállalkozások, amelyeket katonai rendelettel bezártak, a szükségállapot idejére kérhetik szolgáltatójuktól vagy főbérlőjüktől a lakbérköltségek vagy közköltségek – villany, gáz, víz, csatornázás, kommunikációs szolgáltatások – számlái kifizetésének elhalasztását. Erre az időszakra sem a főbérlő, sem a szolgáltatók nem számíthatnak fel késedelmi kamatot.

Azok a vállalkozások, amelyek a jelenlegi helyzetben nem tudják teljesíteni valamely szerződéses kötelezettségüket partnereik felé, érvényesíthetik a szerződésekben foglalt vis major fejezetet. A megyei kereskedelmi kamarához kell forduljanak, amely az adott szerződésre – de nem a teljes tevékenységre – vonatkozóan megállapíthatja a vis major helyzetet, ami által az érintettek felfüggeszthetik szerződéseiket a szükségállapot idejére. A háromszéki kereskedelmi kamara most kedvezményes áron – szerződésenként 250 euróért, kamaratagoknak 200 euróért – bocsátja ki a vis major-bizonylatot, miközben ugyanezért a szomszédos Brassó megyében 500 eurót kell fizetni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 25., 10:10
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mindig is kellett a készpénz! Bírtam amikor hetek óta kártyás fizetésre buzdították a poport! A bankkártyát is ide oda dugdosni/érinteni kell! A kereskedőket nem busulom, sőt! Ebben a válságos időben többségük drágított!😪

  • User
   Dátum: 2020. március 25., 12:38
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Elég félreérthető a cikk, főleg a címe. A cash-flow nem bankjegyekre vonatkozik, hanem arra, hogy legyen elérhető pénze a vállalkozásnak. Ne csak aktívái, kinnlevőségei legyenek, hanem legyen pénz a számláján. Mindenki nyugodtan használhatja a bankkártyát ezentúl is, nem kell rohanni az automatákhoz.