Hirdetés
Hirdetés

Szentgyörgy a háromszéki súlypont

Szentgyörgy a háromszéki súlypont Gazdaság

Háromszék gazdasági központja Sepsiszentgyörgy, itt működik a megyében bejegyzett cégek fele, ugyanakkor a megye gazdasága a mikro-, kis- és középvállalkozásokra épül. Azok valósítják meg az üzleti forgalom 80 százalékát, ők adnak munkát az alkalmazottak 80 százalékának és övék a profit 93 százaléka, derül ki a kereskedelmi kamara elemzéséből.

Hirdetés
Hirdetés

A legeredményesebb vállalkozások gálájára készülve Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke készített kimutatást arról, hogy mire épül Háromszék gazdasága és mennyire hatékonyak a gazdasági szereplők. Bár 5848 vállalkozás van bejegyezve, közülük csak 4071 tette le a kötelező éves könyvelési mérleget. Azok tavaly közel 6,9 milliárd lejes üzleti forgalmat valósítottak meg, ami 7,2 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt, és közel félmilliárd lejes profitot termeltek, ami 0,26 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban volt. 27.426 háromszékinek biztosítottak munkahelyet, vagyis közel ezer személlyel kevesebb dolgozott náluk, mint egy évvel azelőtt.

Háromszék gazdasági berendezkedése egészséges

A háromszéki gazdaság berendezkedése egészségesnek mondható, főként a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokra alapoz, ezek ugyanis hosszú távon helyben maradnak, a helyi közösséget erősítik, szemben a nagyvállalatokkal, amelyeknek fontos szerepük van a gazdaságban és munkahelyteremtésben, de bezárásuk vagy elköltözésük miatt nagy űr maradhat utánuk, és esetenként az anyacégekhez vagy kedvezőbb adózású országokba „menekítik” a profitot, összegzett Édler. 

A háromszéki cégek közel 90%-a mikrovállalkozás – legtöbb 9 személynek biztosít munkahelyet – és övék az üzleti forgalom 21,7 százaléka, a profit 37 százaléka és a munkavállalók több mint 25 százalékának biztosítanak állást. A cégek 8,9 százaléka kisvállalkozás, a forgalom 30 százalékát és a profit 31 százalékát teszik ki, a munkások 30 százalékának biztosítanak állást. A közepes cégek 1,30 százalékos arányt képviselnek, a forgalom közel 28 százalékát, a profit 25 százalékát valósítják meg, az alkalmazottak közel 22 százalékát foglalkoztatják. Háromszéken csupán 12 nagyvállalat tevékenykedik, amelyek a vállalkozások csupán 0,26 százalékát jelentik, de az üzleti forgalom 20 százalékát valósítják meg, az alkalmazottak 21 százalékát (közel 6000 személyt) foglalkoztatják, ám az összprofit alig 6,8 százalékát valósítják meg.

Ahol most kevés a vállalkozás, van hely újabbaknak!

Nem meglepő, hogy a háromszéki cégek 68 százaléka városon, 32 százalékuk vidéken tevékenykedik, viszont vállalkozási hajlam tekintetében toronymagasan Sepsiszentgyörgy vezet. A megyeszékhelyen működik a cégek közel fele, azaz 2174 vállalkozás, övék az összforgalom és a profit fele, és azok biztosítanak munkahelyet a háromszékiek felének. Kézdivásárhelyen a cégek 10 százaléka, Kovásznán közel 5 százaléka, Bodzafordulón 3,5 százaléka, Baróton alig 3,2 százalék működik. Édler András szerint a jövőben előnyt is lehet kovácsolni ott, ahol most igen kevés cég működik, hiszen ez azt jelenti, hogy vannak olyan réspiacok, amiket be lehet tölteni.

Kommunikációban vannak hiányosságok

Édler András a cégtoplista rangsorát összeállítva meglepődve tapasztalta, hogy a legeredményesebb 813 vállalkozás 75 százalékának, 610 cégnek nincs weboldala és 63 cégnek nincs elérhető e-mail-címe. A kereskedelmi kamara elnöke szerint a digitalizáció korszakában ez hatalmas hátrányt jelent az érintett cégeknek, hiszen tevékenységük, ajánlatuk nem látható, így üzleti lehetőségeket veszíthetnek.

Idén október 1-jén 17 órától a Sepsiszentgyörgy melletti Panoráma Butique Hotel kertjében szervezik a legeredményesebb háromszéki cégek díjátadó gáláját. Lehetőség lesz hőlégballonnal repülni, segway-jel bejárni a környéket, az eseményen Opra Mónika és zenekara koncertezik. A www.iparkamara.ro oldalon a gála napján közlik a 2019-es évre vonatkozó céges toplistát és a frissítik a cégek adatbázisát.  

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük