Hirdetés
Hirdetés

Távol a bankoktól

Távol a bankoktól Gazdaság

A hazai lakosság 40 százalékának nincs semmilyen kapcsolata a bankokkal, még folyószámlájuk sincs, így minden ügyletet készpénzzel intéznek, ezért e tekintetben Románia az utolsó helyezett az Európai Unióban.

Hirdetés
Hirdetés

A lakosság többi 60 százalékának egy része is inkább valamilyen külső kényszer miatt nyitott folyószámlát és rendelkezik bankkártyával, ám azt csak havonta egyszer használja, amikor kiveszi teljes összegben az oda érkező fizetését, nyugdíját vagy valamilyen támogatásból érkező összeget, és a továbbiakban készpénzzel költekezik.

Egy tavalyi statisztika szerint a nyugdíjak egyharmadát még mindig készpénzben kézbesítette a postás. E tekintetben nagy elmaradásban vagyunk, hiszen a fejlett nyugati országokban a fizetések és nyugdíjak több mint 90 százaléka érkezik bankkártyára.

Bordás Attila sepsiszentgyörgyi banki szakember rámutatott, a kétezres évek elején a hazai lakosság alig egyharmada használt valamilyen banki szolgáltatást, akkoriban a fizetéseket, nyugdíjakat, segélyeket főként készpénzben adták. Ezután dinamikus fejlődésnek indult a pénzügyi eszközök használata, megfordult az arány, a lakosság 60 százalékának lett folyószámlája és bankkártyája, és sokan igényeltek bankhitelt, ám a 2008-as gazdasági válság miatt Románia ebből a szempontból megrekedt a kevésbé fejlett és a fejlett gazdaságú országok között.

Ezzel a lemaradással is magyarázható, hogy a hazai háztartások alig 8,1 százaléka használja a bankhitelt mint pénzügyi eszközt, mutatott rá Bordás. A LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese az Országos Statisztikai Intézet elemzésére reagált, amely szerint a háztartások alig 8,1%-a vásárolt vagy újított fel lakást, autót, műszaki és elektronikai cikket, vagy fedezte a gyermekei oktatási költségeit, nyaralási kiadásokat, egészségügyi ellátását vagy számláit banki részletek révén.

Emlékeztetett, 2008 előtt mindenki abban bízott, hogy jól megy a gazdaság, pozitív volt a hangulat, ezért megugrott az eladósodottság. A gazdasági válság azonban hideg zuhanyként érte elsősorban a valutahiteleseket, hiszen arra ébredtek, hogy a család jövedelmének jelentős részét elviszi a bankhitel törlesztőrészlete. Ez a tapasztalat megfontoltabbá tette az embereket, ma már mérlegelik a hitelből való költekezés kockázatait. Bordás Attila szerint ennek pozitív hozadéka, hogy megszűntek a személyi igazolványra adott hitelek, és ha valaki nagyobb tévét vagy újabb telefont akar vásárolni, azt már nem hitelből, hanem megtakarításból teszi. Ugyanakkor ma már több megtakarítás van a bankokban, mint amennyi hitel van kihelyezve.

Bordás Attila szerint a pénzügyi nevelésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, már az általános iskolában el kellene kezdeni. A fiatalok többsége már online intézi pénzügyeit, ám nekik meg kellene tanítani, miként gazdálkodjanak a pénzükkel, hogyan takarékoskodjanak, miként fektessenek be, mikor és milyen feltételek mellett vegyenek fel bankhitelt. A takarékoskodás azonban sokak számára nehéz, mivel sok háztartásban a jövedelem 70-80 százalékát elviszik a mindennapi kiadások, a számlák és élelmiszerek. A banki szakember úgy érzékeli, a koronavírus-járvány miatt sokan kerülik a készpénzhasználatot, és megugrott az online vásárlások aránya, így várhatóan többen nyitnak folyószámlát és kérnek bankkártyát.   

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 23., 11:38
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Azért gurcoljon az emberfia, hogy a bankszektor meg fényesebben éljen, meg nagyobb csillogóbb épületeket építsenek a hatunkon meg szebb autókat vegyenek a kezelési költségeinkből a kamatból ami irdatlan nagy és a létet utáni kamat nem fedezi a kezelési költségeket. Hát nem kedveskéim. Aki akarja adja el magát rabszolgának de szerencsére nagyon sokan a józan paraszti eszt választják.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 23., 12:06
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Minden cikkben ezt olvasom, hogy nem használunk folyószámlát, nem veszünk hitelt fel, nem vásárolunk hitelre tárgyakat stb.Nagyon kérem, magyarázza már el nekem valaki, miért annyira jó, ha egy bank fele adósságod van, miért kellene hitelból vásárolni ezt vagy azt? Teljes mértékben megértem azokat, akiknek nincs más lehetőségük lakást vagy szükségszerűen autót venni a mindennapi teendők intézéséhez, de csak a banknak jó ha folyószámlád, hiteled van, hisz azért te fizetsz fenntartási költséget, stb. És saját többszöri tapasztalat során mondhatom, hogy olyan embereket győznek meg a gyerekpénzt vagy a nyugdíjt számlára tenni, akik soha életükben nem láttak kártyát és rendszerint egy másik személy segítségét kell kérjék ahhoz, hogy saját pénzükhez jussanak. ??? Nem beszélve az arrogáns banki alkalmazottakról, akiket küldenek, hogy minnél több terméket eladjon, és a sokadik elutasításra sem képes megérteni, hogy köszönöm nem kérek hitelkártyát vagy vásárlási kártyát.
  Nekün is csak azért van folyószámlánk, mert a fizetést nem adják ki készpénzben, eddig semmi gondot nem tapasztaltam a készpénzes fizetéssel, és nem is érzem hátrányosnak. Persze ez sokban függ attól, hogy ki hogy tudja megoldani pénzügyeit.

  • User
   Dátum: 2020. szeptember 23., 14:19
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Folyószámla, kártya: kényelem neked, adócsalás elkerülése az államnak (mely normális esetben a többségnek is jó), biztonságosabb tárolása a pénznek. Pl. elkerülöd vele az arrogáns banki alkalmazottakat, számlabefizető helyeket, stb. Sok sorban állást és utazást meg lehet spórolni, ha van kártyád és interneted. Ez valamibe kerül, de nem nagyon sokba.

   Hitel: bár én is azt mondom, hogy mindenki addig nyújtózzon, amíg a takarója ér, ez pörgeti a gazdaságot. Ha van pénz, veszel valamit, amit valaki előállít, annak munkája lesz, meg pénze. Viszont kétélű fegyver.
   Cégek esetében hasznosabb, mert el tudsz indítani olyan vállalkozást is, amire nincs meg a kezdőtőkéd, de bízol abban, hogy nyereségessé tehető.

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 23., 22:28
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Nagyobb hangsúly pénzügyi nevelésre!😂
  Hahaha! Vannak 5.000 lejes cec könyvecskéim! Nem vásárol párat a “szakember”?!
  Mindig megkopasztottak a bankok! Ezután jobb lesz?! A munkahelyen cash ben nem fizetnek, kártyára utalnak, kivesszük amikor van pénz az automatákban! Hanem várunk, mert sok üzletben nem lehet kártyával fizetni! Ha beteszünk X összeget annyitvsem kamatozik 1 év alatt mint a kezelési költség! Ha mi veszünk fel?!….. rengeteget kell visszafizetni! 3-4% helyett amit reklámoz 10-15%ot minimum évente! 5-10 éves futamidőnél már borzasztó! 20-25 évre akár az összeg duplája! Bankolj nálunk!😆😎