Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Székelyföldre látogat a Digitális Agrárakadémia

Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának egyik kulcseleme a Digitális Agrárakadémia, amelynek célja a digitális ismeretterjesztés, a termelők felkészítése a digitális agrár megoldások, a precíziós eszközök és szolgáltatások felhasználására. A Digitális Agrárakadémia most Székelyföldre hozza el előadásainak legjavát: mintegy 12 szakmai előadáson vehetnek részt a gazdák június 7. és 10. között a három székelyföldi megye különböző településein.

Hirdetés
Hirdetés

A mezőgazdaságban a hatékonyság javítása, a munkaerő pótlása céljából minél előbb alkalmazni kell a precíziós és digitális eszközöket, megoldásokat, valamint át kell térni az adat alapú döntéshozásra – vallják a szervezők.

A Digitális Agrárakadémia program keretében a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatban összegyűjtésre kerültek a legfontosabb tudáselemek a digitális megoldások alkalmazásához. Elkészült és www.digitalisagrarakademia.hu oldalon elérhető több mint 30 tananyag, valamint a tudásbázis.

A tananyagokat a szakmában dolgozó és a digitális megoldásokat ismerő, használó szakemberek állították össze, melyeket gyakorlati példákkal szemléltetnek a könnyebb megértés érdekében. A tananyagok azért jöttek létre, hogy bevezesse az érdeklődőket és az ágazatban tevékenykedőket a digitalizáció rejtelmeibe, megismertetve az alapvető kérdésköröket, a lehetőségekhez való hozzáférés módját és azok eszközeit. Mindezek megismerése és alkalmazása hozzájárulhat az ágazati versenyképesség javításához, mikroszinten pedig a komoly piaci versenyelőny megszerzéshez.

Az online elérhető tananyagok mellett kiemelten fontosnak tartjuk a digitális és precíziós technológiák közvetlen megismerését, szakértőkkel való találkozást. A Digitális Agrárakadémia lehetőséget biztosít a kérdések feltételére, saját tapasztalatok megszerzésére is. Székelyföldön a Digitális Agrárakadémia első képzései a méhészetet, az állattenyésztést és a szántóföldi növénytermesztést érintik.

A négynapos székelyföldi előadássorozat témái között szerepel például a méhek zsongása, a drónok és fejőrobotok használata, emellett különböző digitális megoldások is bemutatásra kerülnek. A részletes program megtalálható a Digitális Agrárakadémia oldalán és a helyi szervezésért felelős Székely Gazdaszervezetek Egyesületének oldalán egyaránt. Az előadások minden érdeklődő számára nyitottak, a részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezéshez kötött: az érdeklődőket kérjük, előzetesen vegyék fel a kapcsolatot az SZGE falugazdászaival és jelezzék feléjük részvételi szándékukat. Minden előadásért felelős falugazdász telefonszáma megtalálható az SZGE honlapján a programban.

A Digitális Agrárakadémia székelyföldi állomásának megvalósításában szakmai partner a budapesti Állatorvostudományi Egyetem és a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük