Felhívás!

Székelyföldet a turisztikai térképre!

Székelyföldet egységes úti célként szeretné meghatározni a belföldi és külföldi turisták számára a térség idegenforgalmi vállalkozásait és szakembereit tömörítő Székelyföld Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) klaszter, amely a napokban a zabolai Mikes-kastélyban tartotta vezetőtanácsi ülését.

László Endre, a klaszter elnöke rámutatott: Székelyföld eddig nem jelent meg a turisztikai minisztérium népszerűsítő anyagaiban, és különböző idegenforgalmi vásárokon. Hozzátette: az ágazatban dolgozók várják a turisztikai törvény megjelenését, amely keretet biztosít a turisztikai egyesületek működésére. Emellett kikerül a fakultatív státuszból az idegenforgalmi illeték, és a turisztikai vállalkozók beleszólásuk lehet, hogy mire fordítják az illetékből befolyt összeget, hogy az a turizmus fejlesztését szolgálja. Godra Árpád, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ügyvezetője szerint a magyarországi és a nyugati piac felé a legüzembiztosabb, ha Székelyföldet egyetlen desztinációként népszerűsítik, hiszen a térség területét tekintve egy külföldi turistának még így is kis célpont. A szakember szerint a székelyföldi megyék célja, hogy ne csak a belföldi turizmusból éljenek, hanem a fizetőképes külföldi vendégek felé is legyen ajánlatuk.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója úgy látja, bizonyos erők tiltakozása ellenére a Székelyföld-brand egyre inkább beivódott a köztudatba. Szőcs Levente, a Visit Maros Egyesület elnöke azon a véleményen van, hogy idén is nagy lesz a belföldi turizmus forgalma annak ellenére is, hogy Bulgária és Görögország a járvány utáni nagy nyitásra készülnek. A székelyföldi turisztikai és programkínálatot szélesíteni kell és segíteni a vállalkozókat.

Hegedűs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára arról számolt be, hogy az Országos Helyreállítási Tervben 200 millió eurónyi összeget lehet lehívni turisztikai és kulturális örökség útvonalak létrehozására. 12 kulturális örökség útvonalat hoznak létre, így Erdélyben megvalósul a Kastélyok útja, a Kúriák útja és a Szent László-út, mutatott rá.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.