Felhívás!

Drágán mérik a munkaidőt

Hatévnyi munkaidőt vásárolhatnak azok, akik betöltötték ugyan az öregségi nyugdíj korhatárt, ám hiányzik a teljes nyugdíjhoz szükséges 35 év munkaidő vagy előrehozott nyugdíjazáshoz a minimum 15 éves szolgálati idő. A képviselőház döntő fórumként fogadta el a 2020/163-as kormányhatározatot, amely a szolgálati idő megvásárlását teszi lehetővé azáltal, hogy utólag befizetik a nyugdíjjárulékot.

Bár a kormányrendelet eredetileg idén augusztus végéig tette ezt lehetővé, a törvényhozók meghosszabbították a határidőt 2023. szeptember 1-ig. A lehetőséggel az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek élhetnek, akik befizethetik a hiányzó, de 6 évnél nem több nyugdíjjárulékot. A törvényhozók ezt az összeget az országos bruttó minimálbér után fizetendő nyugdíjjáruléknak megfelelő szinten állapították meg. Az érdekeltek dönthetnek úgy, hogy egy összegben megvásárolják a hiányzó munkaidőt, vagy ezt részletekben fizetik be legkésőbb 2023. szeptember 1-ig.

Csép Andrea, a képviselőház munkaügyi és szociális bizottságának alelnöke elmondta: időközönként Európa több országában is megadják a lehetőséget a nyugdíjazáshoz szükséges szolgálati idő, köznyelven régiség megvásárlására. Az RMDSZ politikusa hozzátette: az eredeti kormányhatározathoz módosító javaslatot nyújtott be, amelyben kérte a határidő meghosszabbítását. Bár legtöbben arra használják a lehetőséget, hogy a minimális 15 évből hiányzó időt megvásárolják, dönthetnek úgy is, hogy nagyobb összeggel járulnak hozzá a nyugdíjalaphoz, így valamivel nagyobb lesz a nyugdíjuk.

Az érdekelteknek a nyugdíjpénztárt kell felkeresni, ott szerződést kötni, és abban leszögezni, hogy egy összegben vagy havi, félévi, illetve évi részletekben fizetik a megvásárolt szolgálati időt. Sokak számára visszatartó, hogy a minimálbér utáni nyugdíjjárulék havi hozzávetőleg 550 lej, vagyis tíz hónap vásárlása 5500 lejbe kerül. Csép szerint a 2023 végén életbe lépő új nyugdíjtörvényben is szerepel a „régiség” vásárlásának lehetősége, de már csak 5 évet lehet venni és nem minimálbérre, hanem az országos átlagbérre számított járulékot kell majd érte kifizetni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 9., 8:27
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Sajnos az orszagos atlagbert itt Haromszeken nagyon keves ember kapja meg, a mult havi netto atlagber 35xx lej volt. Sok ember, aki az aranykorszakban kezdett el dolgozni 18 eves koratol, mert aki nem tanult tovabb annak kelett dolgozzon es volt olyan szerencses, hogy megszakitas nelkul dolgozhatott, osszegyujthetett meg 42-47 munkamezot is 60-65 eves koraig. Kivancsi lennek a nyugdij ertekere aki csak a minimum 15 evet fizetett be es aki 4x evet fizetett be, mennyi a kulombseg a ket nyugdij kozott. Elmeletileg 2.xx szerese kelene legyen a kulombseg.