Hirdetés
Hirdetés

Székely bányák haszna?

Székely bányák haszna? Gazdaság

A Hargita megyei Orotva környékén elektromos járművek, mobiltelefonok és akkumulátorok gyártásában használt európiumot termelne ki a román állam.

Első körben a Hargita megyei Orotva környékén, majd a térségben máshol is nyitna bányát a kormány, ezt Nicolae Bădălău gazdasági miniszter jelentette ki egy szakkonferencián, hozzátéve, hogy ezekben olyan ritkaföldfémet – európiumot – szeretnének kitermelni, amely felhelyeznék Romániát a világtérképre. Ez az anyag ugyanis fontos alapanyaga high-tech termékek akkumulátorainak, mint az elektromos járművek vagy mobiltelefonok. A tárcavezető szerint Orotva környékén három bányát nyitnak meg, és egy év leforgása alatt akár több száz bányát újranyitnának az országban.

Hirdetés
Hirdetés

A Gyergyói-medencében lévő bányákat 1989 után bezárták mivel az elavult technológia miatt költséges volt a ritkaföldfémek kitermelése, viszont korszerű technológiával hatékonyabban lehetne kitermelni. Románia a Radioactiv Mineral Magurele Rt. által csatlakozna az európai akkumulátorgyártás fejlesztésére létrehozott szövetséghez, és tárgyalak az elektromos autó akkumulátorokat gyártó cégekkel, abban bízva, hogy valamelyik 50 millió eurós beruházással Romániában hoz létre üzemet. Jelenleg a legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyek Kínában vannak, amely ezt előnyként használja ki az Amerikával folytatott kereskedelmi háborúban.

A Gyergyóditróhoz tartozó Orotva polgármestere, Puskás Elemér szerint nem merülnek fel környezetvédelmi aggályok, bár kis mennyiségben tóriumot is találtak, ám ez jóval a tűréshatár alatt radioaktív. Az elöljáró szerint mind az országnak, mind a térségnek hasznos lehet, ha megnyitják a bányákat. Szerinte csak az a veszély fenyeget, hogy bérbe adják a bányát egy külföldi cégnek, és az elviszi a hasznot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük