Felhívás!

Szegénységtérkép, ez (nem) hiányzott

A jurnalul.antena3.ro hírportál Erdély és Románia nyolc fejlesztési régiójára lebontva közölt tanulmányt a lakosság életszínvonaláról, anyagi helyzetéről. A felhasznált adatok zöme az Országos Statisztikai Intézettől származik, azaz hivatalos. 

Az elemzés szerint tavaly a munkavállalók, foglalkozásbeliek 15-18 százaléka élt szegénységben vagy elszegényedési veszélyben, ezzel szemben a szociális állami támogatásból élők részaránya 2 százalékkal csökkent. A több szempont alapján kiszámított “viszonylagos szegénység” országos rátája 23,5 százalékos volt 2018-ban, vagyis a lakosság több mint egyötödét érintette. A 2015-2018-as időszakban a 17-18 éven aluliak körében volt a legmagasabb a “viszonylagos szegénység” rátája. A Közép fejlesztési régióban (Kovászna, Hargita, Maros, Brassó, Fehér, Szeben megyék) az említett évek során 17,8 százalékról 19,4 százalékra emelkedett a szegénységben és elszegényedési veszélyben élők részaránya. Sokkal rosszabb volt a helyzet az Észak-Kelet fejlesztési régióban (Botosani, Iasi, Suceava, Vaslui, Neamt, Bákó megyék), ahol 35 százalékos rátával számoltak. Tavaly a “viszonylagos szegénység” országos rátája 54,5 százalékos volt a szerény iskolai képzettséggel, végzettséggel rendelkezők vagy iskolázatlanok körében, míg a felsőfokú végzettségűek esetében alig 5,9 százalékos arányt jegyeztek. A munkavállalók, foglalkoztatottak körében az elszegényedés, illetve annak közvetlen veszélye 38,1 százalékkal volt kisebb, mint a munkanélküliek esetében. Az összehasonlítás csak látszólag pozitív, hiszen azt is jelenti, a folyamatos munkajövedelem még nem jelent föltétlen jólétet.

Az elemzés külön említi a “viszonylagos szegénység” országos rátáját korcsoportok szerint: 17 év alattiak 32 százalék, 18-24 évesek 31,4 százalék, 25-49 évesek 21,4 százalék, 50-64 évesek 19,2 százalék. A 65 évesek és idősebbek számára a nyugdíj jelent egyfajta anyagi stabilitást, de tudni kell, hogy tavaly az 5,2 millió személy átlagnyugdíja alig haladta meg az 1100 lejt, és ha ez átlag, nagyon sokan ennél kevesebbet kaptak havonta.

(bl) 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.