Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Standard & Poor’s: 10% fölé nőhet a költségvetési hiány, ha felemelik a nyugdíjpont értékét

Standard & Poor’s: 10% fölé nőhet a költségvetési hiány, ha felemelik a nyugdíjpont értékét Gazdaság

10% fölé nőhet a költségvetési hiány 2021-ben, amennyiben 40%-kal felemelik a nyugdíjpont értékét – hívta fel szerdán a román hatóságok figyelmét a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet – tájékoztat a Reuters.

Hirdetés
Hirdetés

“Az állandó kiadások ilyen jelentős növekedése káros lenne Románia költségvetési és külső teljesítményére, és nagy valószínűséggel rendezetlen költségvetési korrekciót fog okozni, ami visszahat a Covid-19-járvány utáni gazdaság törékeny fellendülésére” – állítja az S&P.

A hitelminősítő becslései szerint a nyugdíjak növekedése, más szociális kiadásokkal együtt, Románia GDP-arányos költségvetési hiányát 10% fölé növelheti 2021-ben, s ez azt követően legalább két évig így is marad.

Mindhárom nagy hitelminősítő intézet, az S&P, a Moody’s és a Fitch Ratings “BBB mínusz” államadósság-besorolást adott Romániának, ami a legalacsonyabb szintű minősítést jelenti a befektetési kategóriában, és mindhárom negatív kilátással rendelkezik.

A közelmúltban a parlament plenáris ülése, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára eltörölte a költségvetés-kiigazításból azt a cikkelyt, amely szerint a nyugdíjpont értéke 14 %-kal emelkedik, így érvénybe lépett a korábbi nyugdíjtörvény, amely a nyugdíjpont 40%-os növekedését írja elő.

Cîţu: augusztusban 1,93%-os költségvetési hiányunk lett volna, ha nem lép közbe az egészségügyi válság

Augusztusban 1,93%-os költségvetési hiánya lett volna Romániának, azaz alacsonyabb a tavaly jegyzett 2,1%-osnál, ha nem lépett volna közbe az egészségügyi válság – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Azt állította ugyanakkor, hogy európai szinten Románia azon államok között van, amelyek a legalacsonyabb deficitnövekedést regisztrálták az idén.

“Az eredetileg elfogadott értékhez képest Romániában 5 százalékponttal nő a deficit. Ez a harmadik legalacsonyabb növekedés Európában. Az országok többségében ennél sokkal magasabb a költségvetési hiány növekedése” – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Az első 8 hónap után Románia 5,18%-os deficitet jegyez, ami 54 milliárd lejnek felel meg, ebből majdnem 3% – 31,17 milliárd lej – adókedvezmények, beruházások, a koronavírusjárvány előidézte válság hatásainak felszámolása érdekében hozott intézkedések finanszírozásának formájában a gazdaságban maradt – mutatott még rá Cîţu.

Rontotta a BERD Románia gazdasági fejlődésére vonatkozó előrejelzéseit

A koronavírus világjárvány miatt romlanak a Románia gazdasági fejlődésére vonatkozó előrejelzések 2020-ra és 2021-re vonatkozóan – tájékoztat az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (BERD) csütörtökön közzétett jelentése.

A BERD legfrissebb előrejelzései szerint Románia gazdasága idén várhatóan 5%-kal csökken, szemben a májusban prognosztizált 4%-os zsugorodással.

A BERD 2021-ben Románia bruttó hazai termékének (GDP) 3%-os növekedésére számít, szemben a májusi 4%-os előrejelzéssel.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 2., 9:56
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Miert emelkedne,HOL van az a sok miliard euro amit kapot az orszag az Uniotol???Vagy vegyek el a kulon nyugdijaka es !!! mindjart lesz alap a novelesre!!!