Felhívás!

Se állandó, se idényre

Se állandó, se idényre Gazdaság

A háromszéki cégek részéről lenne igény idénymunkásra, de nincs jelentkező. Nyáron általában megnő a munkaerő iránti kereslet, például a vendéglátóiparban, az építkezésben, a mezőgazdaságban viszont nincs kit alkalmazni. A helyi vállalkozók helyzetét a potenciális alkalmazottakat csábító külföldi ajánlatok is nehezítik.

Kelemen Tibor, a Kovászna megyei munkaerő-elhelyező ügynökség (AJOFM) vezetője érdeklődésünkre elmondta, a vakációzó fiatalok is csak félmegoldást jelentenek, hiszen néhány hétig dolgoznak, mire betanulnak, már tovább is állnak. Háromszéken az elmúlt hónapban alig 300 fizetett munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban, viszont a cégek részéről sokkal nagyobb a kereslet. Gond az, hogy állandó alkalmazottat is nehéz találni, idénymunkást pedig szinte lehetetlen, mondta Kelemen Tibor.
A munkaügyi szakember szerint a cégeknél szinte nincsenek is elbocsátások, az eddigi gyakorlathoz képest jobban megbecsülik alkalmazottaikat, még akkor is, ha nem teljesítenek kiemelkedően, inkább próbálják tanítani, sőt egymástól próbálják elcsábítani a munká­sokat. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András is úgy tapasztalja, minden ágazatban nagy a munkaerőkrízis, ezért a cégek jobban megbecsülik alkalmazottaikat, ma már szezonon kívül is foglalkoztatják őket, még akkor is, ha éppen nincs megrendelés.
A lapunk által megkérdezett háromszéki munkavállalók leginkább az alacsony, minimálbérközeli fizetésekre panaszkodtak, de felrótták egyes háromszéki vállalkozóknak, hogy az elmúlt években azzal fenyegették alkalmazottaikat, hogy minden távozó helyébe tíz másikat találnak. Most ez a hozzáállás is megbosszulja magát, vélik. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. június 21., 8:32
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Azt a tíz másikat tessék a német-spanyol-olasz, vagy éppenséggel mezőhegyesi eper-spárga földeken, dán építkezéseken, idősek otthonában, angol dzsentrik kúriájában keresni. S ne tessenek hőbörögni, hogy alacsony a munkanélküliség egyik cikkben, aztán hogy nagy a hiány a munkavállalókban a másik cikkben. Ami alacsony, az a nevetséges bérek, ami nagy, az a megélhetésért külföldre menekülők száma. Kiürül a megye nemsokára. Az öregek, a betegek, a gyermekek s a politikusok maradnak otthon. Üdv Dániából, 1 a 10-ből.

  • User
   Dátum: 2018. június 21., 14:20
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Gyere haza csinaly egy ceget alkalmazz munkasokat s amikor meglatod hogy mennyibe kerul egy munkakonyves alkalmazott a cegednek akkor majd meglatom hogyan fogsz “KEKECKEDNI”. A legnagyobb gond ott van es azt EDLER UR is tudja hogy hires politikum elen az UDMERA-jal olyan terheket vart a cegek nyakaba hogy lehetetlen nagyobb bereket adni, ha elismerik hanem ez van es PUNKTUM!!! A cegektol beperkalt hatalmas osszegeket pedig a politikum szepen szetossza a segnyalo klienturanak!!!