Felhívás!

RÖVIDEN

Gyorsult az inflációs ráta

Romániában júniusban is gyorsult az éves inflációs ráta, elérte a 15,1 százalékot a májusban regisztrált 14,5 százalék után – közölte kedden az országos statisztikai intézet. A vizsgált időszakban a nem élelmiszerek csaknem 18 százalékkal drágultak, az élelmiszerek mintegy 15 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatásokért pedig csaknem 8 százalékkal kellett többet fizetniük a fogyasztóknak.

A jegybank arra számít, hogy a mostani 15 százalék nagyon közel van a csúcshoz, ennél lényegesebb drágulással nem számol, noha a bank illetékesei hangsúlyozták, hogy kiszámíthatatlan a jelenlegi gazdasági környezet. Tavaly decemberhez képest a fogyasztói árindex 10 százalék volt júniusban. Májushoz képest a fogyasztói árindex 0,8 százalék volt. Az üzemanyag 41 százalékkal, a gáz 90 százalékkal, a villamosenergia 17 százalékkal drágult. A gáz és a villamosenergia esetében a fogyasztói árindex kiszámításakor a statisztikai intézet figyelembe vette a hatóságok által alkalmazott árkompenzációt, amelyben szinte a teljes lakosság részesül. A jegybank július elején 100 bázisponttal, 4,75 százalékra emelte az alapkamatot. A központi bank az idei év végén 12,5 százalékos fogyasztói árindexre számít, 2023 végén pedig 6,7 százalékos inflációt várnak.

Szoros gazdasági kapcsolatok

Románia folyamatos párbeszéddel, a pragmatikus együttműködés fejlesztésével valódi stratégiai partnerségre törekszik Magyarországgal – jelentette ki Bogdan Aurescu külügyminiszter kedden Bukarestben, miután megbeszélést folytatott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. Közös sajtóértekezletükön a román diplomácia vezetője bejelentette: a magyar fél meghívását elfogadva novemberben Budapestre látogat a stratégiai partnerség megkötésének huszadik évfordulója alkalmából. A tervek szerint ekkor megnyitják a magyar-román kereskedelmi kamarát is, amitől a román fél a magyarországi román beruházások fejlesztését és a jelenleg Románia számára hátrányos külkereskedelmi mérleg javítását reméli. Tavaly a két ország közti kereskedelmi forgalom volumene megközelítette a 11 milliárd eurót, és a növekedő tendencia idén is folytatódott: az első három hónap több mint 34 százalékos növekedést mutat az előz év azonos időszakához képest.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.