Felhívás!

RÖVIDEN

Tiltakoznak a vállalkozások

Nagy felháborodást váltott ki a hazai vállalkozók körében az a törvénytervezet, amelynek értelmében arra köteleznének minden céget és egyéni vállalkozót (PFA), hogy évente fizessenek egy fix összeget a kereskedelmi és iparkamara (CCIR) kasszájába, és ezért cserébe bekerülnének egy cégkatalógusba. A törvénytervezet értelmében a cégeknek, méretüktől függően, 20 és 100 euró közti összeget kellene befizetniük a kereskedelmi kamarák kasszájába, az egyéni vállalkozóknak pedig évi 10 eurót. A törvénytervezetet mindhárom kormánypárt támogatja, ám heves ellenállást eredményezett a vállalkozói és munkáltatói érdekvédelmi szervezetek körében. Állásfoglalásuk szerint a kötelező befizetés egy katalógusban való megjelenésért nem csupán szükségtelen, de alkotmányellenes is. A felháborodást érzékelve Florin Spătaru gazdasági miniszter kifejtette: egy ilyen intézkedést csak a cégek jóváhagyásával lehet meghozni, és szerinte nem lesz kötelező.

Májusban is államkötvény

A Teazur program keretében ebben a hónapban ismét vásárolhatóak lakossági állampapírok. Az 1, illetve 3 éves futamidejű államkötvények 5,5 és 6,15 százalékos kamatot biztosítanak. Az állampapírokat május 26-ig lehet megvásárolni online az adóhatóság Privát Virtuális Tér (SPV) platformján, vagy május 27-ig személyesen az államkincstár fiókjainál vagy vidéki postahivatalokban. Az 1 lej névértékű, anyagtalanított értékpapírok akár átruházhatóak, és a futamidő lejárta előtt is bármikor visszaválthatók.

Díjazták a BBTE-t

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatos kutatócsoportja nyerte meg a nagy-britanniai Emerald Publishing kiadó Real Impacts Award 2021 nemzetközi versenyének fődíját. A nemzetközi zsűri értékelése szerit a koronavírus-járvány alatt rengeteg álhír terjedt a közösségi médiában, melyek korlátozták a kormányzati és a helyi döntések hatékonyságát. Ezzel szemben a BBTE egyetemi kutatócsoportja naprakész információkkal segítette a társadalmat és a hatóságokat a járvánnyal kapcsolatos döntések meghozatalában, hozzáállásuk jelentős változást eredményezett  a tudományos közeg megítélésében is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.