Felhívás!

Hivatalból érvényét veszíti a City Insurance biztosítás!

Hivatalból érvényét veszíti a City Insurance biztosítás! Gazdaság

Napokon belül félmillió hazai sofőr kényszerül új kötelező gépjármű-biztosítást (RCA) vásárolni, mert hivatalból érvényét veszíti a csődbe ment City Insurance kötvénye. A Pénzügyi Felügyelet (ASF) arra figyelmezteti az érintetteket, hogy több százezer gépjármű kötelező biztosítása lejár május 11-én, és ne tévesszen meg senkit, hogy a papíron esetleg egy későbbi lejárási időpont van feltüntetve!

A legtöbb érintett autótulajdonost meglepetésként éri, hogy más biztosítót kell keresnie, és ha ezt nem teszi meg, akkor egyrészt 1000-2000 lej közötti összegre büntethető, másrészt ha balesetet okoz, meg kell térítenie a kárt, de azt is kockáztatja, hogy egy közúti ellenőrzés alkalmával a rendőr érvényes biztosítás hiányában bevonja az autó forgalmi engedélyét és rendszámtábláját – hívja fel a figyelmet Lőrincz Lehel. A sepsiszentgyörgyi Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője lapunknak elmondta: a biztosítási brókerek értesítik az ügyfeleiket, hogy lejár a biztosításuk érvényessége, és újat kell kötni. Lőrincz Lehel arra biztatja az érintetteket, hogy ha még hetekig vagy hónapokig érvényes lett volna a City Insurance-nél megkötött biztosításuk, akkor az állami garanciaalaptól mindenképpen igényeljék vissza a pénzüket!

A Biztosítási Felügyelet (ASF) igazgatótanácsának tagja, Birtalan József magyarázata szerint a bukaresti törvényszék február 9-én mondta ki a City Insurance csődjét, és a törvény szerint a csőd kimondásától számított kilencven nap elteltével a még érvényben levő biztosítások automatikusan megszűnnek. Számítások szerint jelenleg még 500-530 ezer citys kötvény van érvényben, hiszen a dömpingárakat kínáló City Insurance a csődbe jutásig piacvezetőnek számított.

A működési engedélye tavaly szeptemberi visszavonásakor több mint 3 millió érvényben levő RCA-szerződése volt, ám a kötvények jelentős része időközben magától lejárt. Bár a csődbe jutott biztosító ügyfelei az elmúlt időszakban felmondhatták volna a City Insurance-biztosítást, és a hátralévő időre visszakapták volna a befizetett pénzüket, ezzel a lehetőséggel szinte senki nem élt, mert drágábban kellett volna új RCA-t kötnie. Május 11-től viszont hivatalból érvényüket veszítik a kötvények, ám a hátralévő időre továbbra is vissza lehet igényelni a pénzt, magyarázta Birtalan József, aki arra biztatja az érintetteket, hogy igényeljék vissza a pénzüket a Biztosítási Garanciaalap (www.fgaromania.ro/) oldalán kitöltött űrlap révén.

Ahogyan tapasztalták, időközben elszálltak a kötelező gépjármű-biztosítások (RCA) árai, bár az utóbbi időben valamelyest mérséklődtek a díjszabások. Birtalan József szerint a biztosítótársaságok azt követően csökkentették az RCA-árakat, hogy a kormány kilátásba helyezte, 6 hónapra a jelenleg csak ajánlott referenciaáron befagyasztja az árakat. Lőrincz Lehel megerősítette: ők is tapasztalnak egy csekély mértékű árcsökkenést, amit annak tulajdonít, hogy újabb szereplők jelentek meg az RCA piacán, de még így is a tavalyi összeg legalább kétszeresét kell kifizetni egy kötelező biztosítási kötvényért.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások