Felhívás!

Röviden

Időt nyertek a háromszékiek

Felpörgette az új szerződések kötését a bejelentés, miszerint július 1-től szolgáltatótól függően 3 és 13 százalék között drágult a villanyáram díjszabása. Az erdélyi fogyasztók többségének, így a háromszékieknek egyelőre nincs okuk aggodalomra, mert a térségben szolgáltató Electrica Furnizare augusztus végéig biztosítja a kedvezményt az általános árra. Azok, akik még nem kötöttek szabadpiaci szerződést ugyanazon az áron kapják az áramot, mint akik a „Stabil 30” nevű ajánlatot választották. Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a földgáz esetében július 1-jén lejárt az egy évvel ezelőtt megállapított ár, és a fűtésszezon kezdetéig kellene új szerződést kötni, hogy ne télen szembesüljenek a megemelkedett költségekkel. 

Igazi kincses város

Kolozsváron nőtt leggyorsabban az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) Közép-Kelet-Európában, derül ki az urbanizehub.ro portál összehasonlító tanulmányából. Az erdélyi nagyvárosban 19 év alatt 375,4 százalékkal lett nagyobb az említett gazdasági és jóléti mutató. 2000-ben a kincses városban 5700 euró volt a megtermelt javak és szolgáltatások egy főre eső értéke. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban Kolozsváron már 27.100 euró volt az egy főre jutó GDP. Ezzel Erdély fővárosa Portugália második legnagyobb városát, Portót (22 800) is megelőzte. 2018-ban a Szamos parti városnak Szófiával, illetve Liszabonnal szembeni lemaradása már csak 10 százalék körüli volt, s Budapest sem volt elérhetetlen messzeségben a maga 32.500 euró/fős értékével. 

Pörög a kiskereskedelem

Az országos statisztikai intézet adatai szerint 13,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az év első öt hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest. A forgalom-növekedés főleg a nem élelmiszer termékek esetében tapasztalható, amelyek eladása 23,2 százalékkal nőtt, az üzemanyag-értékesítés 13,8 százalékkal emelkedett, míg élelmiszerekből, italokból és dohánytermékekből 4,6 százalékkal többet adtak el idén májusig a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.