Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Befellegzett az olcsó online vásárlásnak!

Befellegzett az olcsó online vásárlásnak! Gazdaság

Júliustól a csomag értékétől függetlenül áfát és vámkezelési díjat is kell fizetni bármilyen, az unión kívülről online rendelt áru után! Az új uniós áfa-szabály célja az EU belső piacának védelme és az európai kereskedők támogatása, hiszen sok termék esetében olyan nagy az árkülönbség, hogy a forgalom nagy része a kínai webáruházakhoz csatornázódott be, és ezzel a kínaiak hatalmas versenyelőnyre tettek szert.

Az Európai Unió által bevezetett új áfa-szabályok több millió ember vásárlási szokásait változtathatják meg. Főként azokat érinti, akik kínai oldalakról, például Alibabáról vagy Wishről szoktak rendelni pár eurós termékeket. Ezekre ugyanis mostantól a vételáron és szállítási díjon kívül rászámítják a 19 százalékos áfát és a vámot is. Az eddigi szabályok szerint 22 eurós értékhatárig nem kellett ráfizetni semmit, így a kínai oldalakról több millióan rendeltek olcsó termékeket, amelyekre esetenként szállítási díjat sem számoltak. Mostantól viszont eleve 19 százalékkal, vagyis az áfa összegével emelkedik az áruk, illetve minden csomagot automatikusan vámkezelnek, és ennek további díja is van, amit a postán vagy futárszolgálatnál kell befizetni.

Hirdetés
Hirdetés

Az áfát kétféleképpen lehet kifizetni: ha a webshop regisztrált az IOSS nevű uniós platformon, akkor vásárláskor az adott uniós ország áfakulcsával megemelt összeget nekik fizetjük ki, ha viszont a webáruházunk nem regisztrált az uniós platformra, akkor neki ezután is annyit utalunk, mint eddig, de az áru hazai postai vámkezelése után kell kifizetni az áfát és a vámot. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő szerint egyelőre nem lehet egyértelmű választ adni, hogy a fogyasztóknál drágulnak-e a termékek, hiszen a gazdasági folyamatok hatásai hat hónap- egy év után érzékelhetőek. Véleménye szerint az új szabályozás az európai cégeknek biztosít terjeszkedési lehetőséget a globális vállalkozásokkal szemben.

Winkler rámutatott, az új szabályozás egy folyamat része, hiszen egyre nagyobb teret hódít az e-kereskedelem, ám az áfa-szabályok lemaradtak ettől, hiszen azok főként a hagyományos kereskedelemre és export–import ügyletekre terjedtek ki. Az új szabályozás azt az elvet követi, hogy az online kereskedőnek a terméke fogyasztási helyének szerint kell adóznia. Az uniós platformon a számla kiállításakor annak az országnak az áfa-kulcsát kell beírni, ahová küldik a terméket, ám az adóbevallást minden vállalkozás a saját országában nyújtja be, és az adóhatóságok osztják el a befizetett összeget az uniós országok között.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 10., 12:29
    ÉRTÉKELÉS: 1

    NAGYON SOK a kinai áru a piacon, de nem minőségű áruk. pl.szemüveg, aminek az árusítását meg kellene tiltani, abszolút használhatatlanok vagy a kések jól néznek ki de az acél csak vas minden vágás után fenheted,nem sorolom mert az oldal betelne. Mikor annyi az elégedetlenség egy áruval szembe senki nem állítja le őket, ez így igazan nincs rendben