Felhívás!

Röviden

Alig 6 százalék vált

A Reveal Marketing Research piackutató cég felmérése szerint a hazai lakosság alig 6 százaléka szeretne áramszolgáltatót váltani, 64 százalék maradna a jelenlegi szolgáltatójánál, és 25 százalékuk még nem döntött. 69 százalék azt nyilatkozta, tudja miben áll a szabadpiacra való váltás, 20 százalékuk nem érti miben áll ez a folyamat, 11 százalék pedig nem érti mit jelent, hogy megszűnt az államilag szabályozott árszabás. A megkérdezettek 53 százaléka elégedetlen azzal, ahogy a szabadpiacra való átállásról tájékoztatták.

Marad a pótlék

Továbbra is a fizetésük 75 százalékát kapják azok a szülők, akiknek otthon kell maradniuk gyereküket felügyelni, ha február 8-án mégsem nyit az iskola – közölte Raluca Turcan. A munkaügyi miniszter megnyugtatta a szülőket, hogy ha otthon kell maradniuk gyermekükkel, továbbra is megkapják támogatásként a bérük 75 százalékát. Mint ismert, a kormány tavaly októberben döntött úgy, hogy azok a szülők, akiknek online oktatásban lévő kiskorú gyerekük felülvigyázása okán otthon kell maradniuk, fizetésük 75 százalékának megfelelő állami támogatásra jogosultak.

Meghosszabbított moratórium

Idén is érvényben marad a hitelmoratórium, vagyis ismét igényelni lehet a banki hitelek törlesztőrészletei, kamatai és illetékei fizetésének elhalasztását, közölte a pénzügyminisztérium. Az intézkedés haszonélvezői azok a magánszemélyek és cégek, melyeknek anyagi helyzetét hátrányosan érintette a koronavírus-járvány. Az erre vonatkozó, kézzel írott vagy digitális kérvényt március 15-ig kell az eljuttassák a bankhoz, mely felé tartozásuk van. A kedvezményezettek körébe azok tartoznak, akik tavaly március 30-ig vettek fel banki kölcsönt. Legkevesebb egy, legtöbb kilenc hónapra kérhetik a törlesztési kötelezettség felfüggesztését. Magánszemélyek akkor folyamodhatnak a könnyítésért, ha kényszerszabadságra küldték őket, vagy egy családtagjukat, illetve ha valaki a családból elvesztette a munkáját a koronavírus miatt. A bércsökkenés, a koronavírus-fertőzés és a karantén-kötelezettség szintén jogalapot biztosít a hitelmoratórium igénybe vételéhez. A cégek akkor kérhetik a halasztást, ha az igénylés előtti három hónapban a bevételeik minimum 25 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.