Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szükséges a korszerűsítés

Szükséges a korszerűsítés Gazdaság

A járványhelyzet jelentős lendületet adott a közintézmények digitalizálásának, egyre fontosabbá válik, hogy interneten, okoseszközök révén tudjuk intézni hivatali ügyeinket. Ez a folyamat ugyanilyen fontos a vállalkozások esetében is, hiszen a megfelelő informatikai eszközök használata jelentősen növelheti a hatékonyságot. E tekintetben a háromszéki vállalkozásoknak vannak elmaradásaik, sőt esetenként a legalapvetőbb dolgok, mint az e-mail-cím és a weboldal is hiányzik, mint ahogyan az kiderül a kereskedelmi kamara tavalyi elemzéséből.

Korábban Édler András, a kereskedelmi kamara elnöke hívta fel a figyelmet, hogy a legeredményesebb 813 vállalkozás 75 százalékának, 610 cégnek nincs weboldala, és 63 cégnek nincs elérhető e-mail-címe! Úgy véli, a digitalizáció korszakában ez hatalmas hátrányt jelent az érintett cégeknek, hiszen üzleti lehetőségeket veszíthetnek. Egy vállalkozás digitalizációja viszont nem merül ki az e-mail-cím és weboldal létrehozásában, illetve az nem csak egy könyvelési program vagy operációs rendszer, amit ezrével forgalmaznak a piacon. „A valós számítástechnikai korszerűsítés nem tömeggyártást, hanem egyedi fejlesztést jelent, a folyamatok testreszabását, optimalizálását, ez növeli a hatékonyságot”, hívta fel a figyelmet Bihari Béla.

Hirdetés
Hirdetés

A székelyföldi informatikai vállalatokat tömörítő IT Plusz Klaszter elnöke szerint három akadálya van a vállalati digitalizációnak: egyrészt az idősebb cégvezetők nem fektetnek hangsúlyt a számítástechnikára, illetve a nagyvállalatoknál az idősebb csúcsvezetők nehezebben korszerűsítenek, mint a fiatalok. Másrészt költséges lehet az egyéni igényekre fejlesztett informatikai eszköz vagy folyamat, végül pedig előfordul, hogy a cég fejlesztene, ám a másik oldalon hiányoznak a digitális fogyasztók.

A szakember szerint a digitalizáció a termeléssel foglalkozó vállalatoknál a folyamatok egyszerűsítését jelenti, míg a menedzsment számára nyomon követhetőséget és a tervezhetőséget eredményez. Példaként említette, hogy megfelelő digitalizációval egy teljes építkezési munkálatot lehet anélkül irányítani, hogy a cég vezetése jelen legyen az építőtelepen, vagy a logisztikai központban. A nagyobb ingatlanfejlesztők 77 százaléka szerint a következő öt évben a digitalizációnak lesz a legnagyobb szerepe a folyamatok egyszerűsítésében, a hatékonyság növelésében. Másik példa a gyorséttermek digitalizálása, hiszen néhány éve még a kiszolgáló vette fel a rendelést és a konyhában leadta azt, kivitte az ételt, és elvette érte a pénzt, viszont ma már egy digitális pannón össze lehet állítani a rendelést, majd bankkártyával lehet fizetni, és a kiszolgáló csak kézbe adja az ügyfélnek. Hasonlóképpen a bankokban is automatizálhatóak a folyamatok, hiszen az ügyfelek jelentős részének ugyanaz a problémája, pénzt szeretne utalni, számlát nyitni vagy bankkártyát cserélni, magyarázta Bihari. Hozzátette: az informatikai cégeknek is folyamatosan fejleszteniük kell, hiszen gyorsan változik a technológia és a piac.

Bihari szerint a digitalizáció átalakítja a munkaerőpiacot, az alapszinten kiképzett alkalmazottak számának csökkenéséhez vezet. Ám úgy véli, nincs ok aggodalomra, hiszen az átalakulással új munkahelyek jönnek létre. A digitalizációt az Európai Unió a 2021–2027-es költségvetési ciklus legfontosabb irányvonalaként határozza meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük