Felhívás!

RÖVIDEN

Alig maradt tartalékuk

Romániában 10 kis- és középvállalkozásából 6-nak legfeljebb 1-2 hónapra vannak még anyagi tartalékai. 22 százalékuk szerint 2-től 4 hónapig futja még a pénzükből, és alig 12 százalékuk rendelkezik 4 hónapnál hosszabb időre elégséges tartalékkal – derül ki Sierra Quadrant & Frames elemzéséből. Eszerint novemberben csökkentek az eladások, hangsúlyosabbá vált a körbetartozás. A megkérdezett cégvezetők 61%-a az eladások visszaesésével indokolja szorult helyzetét, 14% a kifizetések leállásával.

Többen jogosultak fűtéspótlékra!

Idén több háromszéki jogosult fűtéspótlékra, miután a kormány 800 lejre emelte a támogatásban részesülők jövedelemplafonját. Hosszú ideig 750 lej volt a küszöbérték, így tavaly télen 408 sepsiszentgyörgyi személy volt jogosult fűtéspótlékra (egy évtizeddel ezelőtt 8000). A jogosultak november és március között részesülhetnek fűtéstámogatásban. A támogatási kérelmeket a polgármesteri hivatal szociális igazgatóságának Erege utca 19. szám alatti székhelyén kell benyújtani.

Bedőlt a piac

Általában az árkedvezményeket kínáló „fekete péntek” akcióval indul az év végi vásárlási láz, amely karácsonyig tart. Ez idő alatt a szokásosnál nagyobb mennyiségű csomagolóanyag gyűl fel a háztartásokban. A megvásárolt tárgyakat többnyire térkitöltő, habosított polisztirollal együtt helyezik el a kartondobozokban, és ezek kicsomagolás után a szemétbe kerülnek. Máthé László, a Tega köztisztasági vállalat igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a habosított polisztirol újrahasznosítására nincs megoldás, ezért a háztartási, vegyes hulladék közé kerül a lerakóba. Jelenleg a legnagyobb gond, hogy „bedőlt” a szelektív hulladék piaca. Míg korábban a szelektíven válogatott pillepalack (PET palack) tonnájáért 1400 lejt fizettek az újrahasznosítással foglalkozó cégek, ma már alig 200 lejt kínálnak tonnájáért. Ennek egyik oka, hogy Romániában szorgalmazzák a szelektív hulladékgyűjtést és tárolást, ám nem foglalkoztak a szelektív hulladékot feldolgozó üzemek kiépítésével.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.