Felhívás!

Bajban a vendéglátóipar

A kormány 500 millió eurónyi támogatást ígért a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések miatt padlóra került vendéglátó-ipari és idegenforgalmi cégeknek. Csalódniuk kell azonban azoknak az érintett vállalkozóknak, akik abban reménykedtek, hogy mihamarabb hozzájuthatnak a támogatáshoz, hogy működésben maradhassanak.

Virgil Popescu gazdasági miniszter szerint a mentőcsomagról tájékoztatták a Versenyhivatalt, hamarosan a kormány elé terjesztik, de csak akkor léphet életbe, miután az Európai Bizottságtól is megkapja a jóváhagyást. Ez ígéret szinten jól hangzik, ám a gyakorlatba ültetése jövő év előtt nem kezdődhet el, hiszen a tervezet szerint az érintett cégeknek be kell nyújtaniuk a tavalyi és idei könyvelési mérleget, ami legkorábban jövő év márciusában lehetséges.

A szubvenció ugyanis a vendéglők, kávézók, bisztrók, szálláshelyek tavalyi és idei évi árbevétel közti különbség legtöbb 20 százalékát jelenti, de nem lehet több, mint 800 ezer euró. A tervezet szerint, ha egy cégnek több tevékenységi területe van, kizárólag a vendéglátó-ipari tevékenységből származó árbevételt veszik figyelembe.

Szakemberek becslései szerint a hazai szálláshelyek és vendéglők árbevétele idén 3 milliárd euróval kevesebb, mint tavaly volt. Míg életbe lép a támogatási rendszer, az ágazatban vállalkozók a kényszerszabadsággal és a rövidített munkaidő bevezetésével tudnak élni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.