Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Ingyenes gázbekötés!

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) elfogadta a háztartási fogyasztók ingyenes gázbekötésére vonatkozó szabályzatot, ami a szolgáltatóknak már alkalmazniuk kell. Az ingyenesség mellett fontos, hogy legtöbb 90 napra rövidül a bekötés határideje is. A jogszabály szerint a háztartási fogyasztókat a fővezetéktől való távolságtól függetlenül ingyen kell rácsatlakoztatni, míg az ipari fogyasztók esetében a fővezetéktől 2500 méternél közelebbről való csatlakozás ingyenes. Aki be akarja vezetni a gázt, kérést kell benyújtson a szolgáltatóhoz, amihez mellékelni kell a tulajdonjogot igazoló dokumentumokat. Nagy-Bege Zoltán korábban rámutatott: a végén úgyis a fogyasztó fizet, mivel a szolgáltatók a gázbekötés költségeit ráterhelik mindannyiunk számlájára, ami áremelkedést eredményez, ám a drágítás mértékét még nem lehet megbecsülni.

Támogatás kisvállalkozásoknak

Három vállalkozástámogatási programot hirdetett meg a kormány, amiből az elsőt ezen a héten el is indították. Ezzel azokat a kis- és középvállalkozásokat, egyéni vállalkozókat (PFA), civil szervezeteket és orvosi rendelőket támogatják 2000 euró vissza nem térítendő összeggel, amelyeknek 2019-ben nem voltak alkalmazottaik és gazdaságilag negatívan érintette őket a koronavírus-járvány. Ők a granturi.imm.gov.ro oldalon kell regisztráljanak október 16-ig. Az igénylőknek rendelkezniük kell elektronikus aláírással. A program keretösszege 100 millió euró, ami 50 ezer vállalkozás támogatására elegendő.

Halasztják vagy sem?

A pénzügyminisztérium közvitára bocsátotta, és a kormány ezen a héten dönt arról, hogy a cégek 12 hónap alatt részletekben fizethetik be a szükségállapot bevezetésétől október 25-éig felgyűlt adókötelezettségeiket. Florin Cîțu pénzügyminiszter szerint az adóbefizetés kötelezettségének halasztása és a részletfizetési lehetőség egyrészt előnyös a likviditáshiánnyal küzdő cégeknek, másrészt előnyös az államnak is, mert kiszámítható, és biztos bevételekhez juttatja a költségvetést. Aki igénybe kívánja venni a kedvezményt, legkésőbb december 15-éig írásban kell ezt jeleznie az adóhatóságnál.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük