Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Az országos átlag alatt

Kovászna megye az országos lista végén van az átlagbér tekintetében, derült ki a ziare.com tanulmányából, amelyben a romániai megyék átlagfizetését elemezték. Eszerint Bukarestben és Kolozs, Temes, Ilfov, illetve Iași megyékben annyira magas a fizetések szintje, hogy ezek alakítják az országos átlagbért. A többi 37 megyében mind az országos átlag alatt vannak az átlagbérek. Az Országos Statisztikai Intézet szerint tavaly 5163 lej volt a bruttó országos átlagfizetés, ami kézben 3020 lejt jelent. Ehhez képest országos szinten Hargita megyében volt a legalacsonyabb a nettó átlagbér, alig 2349 lej. Hátulról a második Teleorman megye 2360 lejjel és harmadik Kovászna megye 2379 lejjel, ami az országosnál 20,3%-al százalékkal kevesebb.

Dráguló hitelrészletek

Megugrott a lejalapú bankhitelek havi részletének kiszámításakor alkalmazott háromhavi irányadó bankközi kamatláb. A ROBOR tegnap 2,09 százalékra nőtt az előző napi 2,07 százalékos szintről. Ez a mutató múlt héten kezdett növekedni azt követően, hogy a parlament elfogadta azt az ellenzék által kikényszerített indítványt, amely 40 százalék nyugdíjpont emelést irányoz elő. A nyugdíjemelés hírére növekedésnek indult a ROBOR miatt megnőhetnek a lejalapú bankhitelek részletei.

Viszi a járvány a pénzt

A járvánnyal kapcsolatos többletkiadások miatt az év első 8 hónapjában államháztartási hiány meghaladta az 5 százalékot, azaz 54,77 milliárd lejre nőtt – közölte a pénzügyminisztérium. A deficit több mint felét a koronavírus-járvány elleni védekezésre és gazdasági intézkedésekre költötte a kormány. Ez idő alatt 22 százalékkal nőttek a szociális kiadások, ami magában foglalja a szeptember 1-től hatályba lépett 14 százalékos nyugdíjemelést. A közberuházásokra fordított összeg 27 százalékkal emelkedett, ami az elmúlt tíz év legmagasabb összege. A román kormány idén 3,8 százalékos gazdasági visszaesés mellett 8,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít. Ez viszont tovább romolhat a 40 százalékkal emelendő a nyugdíjak miatt. A költségvetési tanács szerint ilyen körülmények között elengedhetetlen az állam bevételeinek növelése, ami adóemelésben valósulhat meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük