Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Röviden

„Randioldal” munkakeresőknek

Mintegy 100 végzős, szakoktatásban tanuló háromszéki diák profilja tekinthető meg az www.invatameseria.ro online platformon, amelyet többek között azért hozott létre a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és szakmai partnerei, hogy a végzős diákoknak segítsen munkahelyet találni, illetve a helyi vállalkozások segítsen megfelelő munkaerőt alkalmazni. A háromszéki vállalkozások június 30-ig ingyen regisztrálhatnak a platformon, és megtekinthetik a végzős szakiskolai diákok profiljait. A végzősök pedig a munkát kínáló cégek profiljait tanulmányozhatják. Amennyiben a cégvezetők és a diákok megtalálták, akit keresnek, a „Találkozás” gombot megnyomva személyes találkozókat szervezhetnek. A kereskedelmi kamara július 7–9. között a Puskás Tivadar-iskolában megszervezi az első kifejezetten szakoktatásban tanuló diákoknak szóló állásbörzét, ahol a cégek találkozhatnak az autószerelő, fémmegmunkálás, elektronika és elektrotechnika szakon végző diákokkal.

„Pehelysúlyú” szolgáltatásaink

Az Erdélystatnak a romániai, ezen belül pedig az erdélyi szolgáltatói ágazat alakulására vonatkozó friss gazdasági elemzése szerint a 2008-as gazdasági válságot követően a szolgáltatói ágazat Romániában dinamikusan fejlődött, a nemzeti hozzáadott értékhez való hozzájárulása szinte a kétszeresére nőtt. 2018-ban ebben az ágazatban dolgozott a foglalkoztatottak 25%-a, akik arányukhoz képest magasabb hozzáadott értéket állítottak elő, a GVA 44%-át.

Romániában a szolgáltatói szektor fejlettségét alapvetően a régiók urbanizációs foka határozza meg. A szolgáltatások súlya a főváros térségében, illetve a nagyvárosokban és az ezeket övező agglomerációs településeken koncentrálódik. A bukaresti értékeket Erdélyen belül Kolozsvár, Temesvár és Brassó, illetve vonzáskörzetük közelíti meg. A kisebb és legalább 35%-os magyar aránnyal rendelkező városok közül a szolgáltatói szektor aránya a nagyobb székelyföldi településeken kiemelkedő (Csíkszereda, Székelyudvarhely és Sepsiszentgyörgy), ahol arányaiban több szolgáltató cég működik, mint az észak-erdélyi vagy partiumi nagyvárosokban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.