Felhívás!

Röviden

Igényelhető a támogatás

A megyei APIA kirendeltségeknél hétfőtől fogadják a gazdák területalapú támogatási igényléseit. A támogatási kérések benyújtási határideje idén is május 15-e! A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) előzetes programálás alapján várja a gazdákat. Fontos ugyanakkor, hogy az érintettek azokon a napokon jelenjenek meg, amikor be vannak ütemezve. A gazdáknak a polgármesteri hivataloktól kell kivonatot kérniük a mezőgazdasági regiszterből, és ez alapján lehet online kitölteni a több mint húszoldalas ívet, majd az iratcsomót be kell nyújtani az APIA-hoz. Jelenleg több mint 90 féle területalapú és állattartás után járó támogatás igényelhető, ezek kombinációiból számolják ki, egy-egy gazda mekkora összegre jogosult. Az összeg függ a település elhelyezkedésétől, a megművelt területek nagyságától és jellegétől, illetve az állatlétszámtól is.

Használtautó-kereskedőket ellenőriznek!

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak az adóhatóság (ANAF) részéről azok a magánszemélyek, akik külföldről behozott, használt autókkal kereskednek, hívja fel a figyelmet az avocatnet.ro. Az átfogó ellenőrzőakciót az adóellenőrök és a rendőrség közösen végzi, eddig mintegy 4 millió lejes büntetést szabtak ki adóelkerülés miatt. A gazdasági portál szerint az autókereskedők főként az áfabefizetést próbálják kikerülni, ezért fontos tudni, hogy akik olyan külföldről behozott használt autót vásárolnak, amely után nem volt befizetve az áfa, azok felelősséggel tartoznak az adóhatóság fele. Azt javasolják, hogy külföldről behozott, használt autót vásárlásakor kerüljék el a készpénzben történő kifizetést, és alaposan ellenőrizzék a jármű műszaki állapotát és iratait.

Mert enni kell

Az Eurostat a vásárlói kosárról szóló idei előrejelzése szerint az uniós szinten Romániában a legnagyobb az élelmiszerre fordított kiadások aránya. Ennek oka, hogy a bevételek jelentősen elmaradnak az uniós átlagtól, így a kiadások jelentős részét „elviszik” az élelmiszer és nem alkoholos italokra fordított összegek, ami nálunk a jövedelmek átlag 29,23 százalékát teszik ki, miközben az uniós átlag 16,04 százalék.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.