Felhívás!

Elhibázott közlemény

Elhibázott közlemény Gazdaság

Bajban van, aki korábban lefizetett egy utazást a fertőzés által érintett országokba, hiszen nem csak utazási élményt veszíthet, hanem a befizetett pénzét is.

Egymilliárd euró! Ennyit veszít havonta a koronavírus miatt az európai turisztikai ágazat, derült ki a belső piacért felelős uniós biztos becsléséből. Aki ebben az időszakban tervezi utazását, az európai helyszínek helyett inkább a melegebb, nyáriasabb időjárású és a fertőzés által nem érintett helyeket választja.

Mikor kaphatják vissza pénzüket?

A szakértők nyugalomra és észszerűségre intenek. Ezt próbálta tenni a gazdasági és turisztikai minisztérium is, amely közleményt adott ki, amelyben azt tanácsolják: ne mondják le a megvásárolt utazásukat, ha az olyan térségben van, ahová a repülőtársaságok indítanak járatokat, mert nem érintett a fertőzés által. A szaktárca rámutat: visszakaphatják a befizetett pénzüket, ám kártérítésre nem jogosultak, akik a COVID-19 vírus által érintett településekre kívántak utazni, így észak-olaszországi településekre, a kínai Wuhanba, illetve olyan nagyvárosokba, mint Peking, Sanghaj vagy Shenzen. A minisztériumi közlemény viszont zavart is okozott, hiszen azt írják benne, hogy a turisztikai csomagok értékesítését szabályozó 2018/2-es rendelet 13-as cikkelye szerint az utazónak joga van lemondani a megvásárolt turisztikai szolgáltatást és visszakapni a befizetett összeget, ha a desztináción vagy annak közvetlen szomszédságában elkerülhetetlen, különleges esemény következett be.

A Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetsége (ANAT) szerint elhibázott a minisztérium közleménye, mert azt a hamis illúziót kelti, hogy a turisták bármikor meggondolhatják magukat, és visszakaphatják a pénzüket. László Endre, a székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke szerint a fertőzés miatt lezárt területekre nem kell elutazni, ám más térségekbe, ahová indulnak repülőjáratok, indokolatlan lemondani a kirándulást, és így elveszíteni a befizetett összeget. Hozzátette: tapasztalatok szerint a turisták megfontoltabban választanak utazási célpontot, inkább oda utaznak, ahol nincs fertőzésveszély.

Mikor fizet a biztosító?

Lőrincz Lehel, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Bróker Biztosító ügyvezetője rámutatott: elmaradó utazásra lehet biztosítást kötni, de csak az esetben fizet, ha a turista objektív okok miatt nem tud elutazni, például lebetegedett. A biztosítók nem fizetnek az esetben, ha a turista olyan utat mond le, amely nem érintett a fertőzés által. Hozzátette: az utazási irodák visszafizetik a pénzt, ha a desztináción fertőzés van, illetve ha a turista utazás közben kerül karanténba, annak költségeit a fogadó ország állja.

Utazzanak, vagy hagyják veszni a pénzüket? Ezzel a dilemmával szembesült egy neve elhallgatását kérő háromszéki nő, aki elmondta: párjával már korábban lefoglaltak és kifizettek egy dél-olaszországi kirándulást. A koronavírus megjelenésekor dönteniük kellett. Megérdeklődték, és kiderült, hiába van utazásbiztosításuk, nem kaphatják vissza pénzüket, mivel tervezett desztinációjuk nem érintett a fertőzés által, és repülőjáratok is indulnak oda. Mégis úgy döntöttek, lemondják a kirándulást, attól tartva, hogy kényszerszabadságra kerülhetnek, ha utazás közben karantént hirdetnek a fogadó térségben, vagy hazatérve kerülnek házi-karanténba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások