Felhívás!

Röviden

Pályázati pénzek

Fontos pályázati alapokat hirdetett meg a Nemzeti Együttműködési Alap, amely a magyar kormány Miniszterelnöksége által biztosított forrásból támogatja a civil szervezetek tevékenységét és működését. Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2020 című, illetve a Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2020 című pályázati kiírásait a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. bonyolítja le, ezek részleteiről a www.bgazrt.hu oldalon lehet tájékozódni. A pályázatokat az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren keresztül (EPER-ben) lehet benyújtani.

Gyenge a vásárlóerő

A romániai lakosság vásárlóereje 60 százalékkal marad el az európai átlagtól, számol be az rfi.ro egy piackutatás eredményeiről. Eszerint Romániában egy főre éves szinten átlag 5900 euró jut kiadásokra és megtakarításokra, miközben az európai átlag fejenként meghaladja az évi 14.700 eurót. Románián belül egyes megyék között nagyon nagyok a különbségek, hiszen a bukarestiek évente átlag 10.452 eurót költhetnek kiadásokra és megtakarításra, őt követi Temes megye fejenként átlag 7564 euróval, Kolozs megye 7457 euróval és Ilfov megye 7312 euróval. A másik oldalon Vaslui megye áll, ahol fejenként évente csupán 3706 euró a lakosság vásárlóereje.

Népszerűtlen lakásbiztosítások

Egy felmérés szerint tíz romániai lakosból heten aggódnak, hogy ingatlanukban tűz üt ki, vagy vihar okoz kárt benne, mégis nagyon kevesen kötnek fakultatív lakásbiztosítást. A romániai lakások kevesebb, mint 20 százaléka van biztosítva. Az IRES közvélemény-kutató szerint legtöbb esetben csőtörés miatt igényelnek kártérítést azok, akik fakultatív lakásbiztosítással rendelkeznek. A Romániai Biztosítótársaságok Országos Szövetségének elnöke, Adrian Marin arra hívja fel a figyelmet, hogy a kötelező lakásbiztosítások csupán a földrengés, árvíz és földcsuszamlás esetén térítik meg a kárt legtöbb 20.000 euró értékben, ezért lenne hasznos, ha az ingatlantulajdonosok fakultatív biztosítást is kötnének, amely fizet a gyakoribb károk, így csőtörés, tűz vagy viharkár esetében is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.