Felhívás!

Röviden

15 ezer euró kisgazdáknak

Ettől a héttől 15 ezer euró, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a kisgazdaságok gépek és eszközök vásárlására, területvásárlásra vagy tenyészállatok beszerzésére. A Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség a www.afir.info oldalon tette közzé a 6.3-as intézkedés pályázati útmutatóját. A 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus vélhetően utolsó pályázati kiírása keretében közel 46 millió eurót szánnak a kisgazdaságok fejlesztésére. A pályázatokat év végéig fogadják, amennyiben ennél hamarabb el nem fogy a rendelkezésre álló pénzkeret. A 15 ezer eurós támogatást két részletben – 75 és 25 százalékos részenként – hívhatják le a kedvezményezettek.

Kormánypénzből épül

Megváltoztatta terveit a kormány, a túlzott bürokrácia és bonyolult eljárások miatt nem köz- és magánbefektetésből, hanem kizárólag kormánypénzből építik meg a legdrágább hazai autópálya részét képező Brassó és Comarnic közti szakaszt, jelentette be Viorica Dăncilă. A miniszterelnök szerint kezdeményezik, hogy a Legfelsőbb Védelmi Tanács nyilvánítsa „országos fontosságú” projektnek az autópálya építését, hogy mielőbb nekiláthassanak a kivitelezésnek. A 106 km-es Ploiești–Brassó autópálya építése azért kerül sokba, mert 14 viaduktot, 22 alagutat és 33 hidat foglal magába.

Pénz roncsprogramra

Június végén elfogyott a 35 ezer régi autó beváltására elegendő 320 millió lejes pénzkeret, ezért a környezetvédelmi miniszter újra kiegészítené az erre szánt költségvetést. Graţiela Gavrilescu tárcavezető szerint örvendetes, hogy elfogyott az a 15 millió lej is, amiből a környezetbarát autók vásárlását támogatták, így 333 elektromos vagy hibrid jármű került az utakra. A miniszter azt is elégedetten nyugtázta, hogy nagy volt a túljelentkezés a régi háztartási gépek lecserélését célzó roncsprogram iránt is. Emlékeztetett, hogy támogatják a megyeszékhelyeket elektromosautó-töltőállomások létrehozásában is, ugyanakkor szeretnének olyan programot indítani, amely az ilyen töltőállomások létesítését finanszírozza országutak mentén.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.