Hirdetés
Hirdetés

Romániában mérték az egyik legmagasabb inflációt szeptemberben

Romániában mérték az egyik legmagasabb inflációt szeptemberben Gazdaság

Az Európai Unió (EU) országaiban átlagosan 3,6 százalékra nőtt az infláció szeptemberben az egy hónappal korábban jegyzett 3,2 százalékról; a legnagyobb éves inflációs rátát Észtországban és Litvániában (6,4%), Lengyelországban (5,6%), Magyarországon (5,5%) és Romániában (5,2%) mérték – derül ki az Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

Augusztushoz viszonyítva szeptemberben mindössze egy tagállamban mérséklődött az éves inflációs ráta, egyben stagnált, 25 tagországban pedig nőtt. Utóbbiak közé tartozik Románia is, ahol az augusztusi 4 százalék után szeptemberben 5,2 százalékos inflációt jegyeztek. Összehasonlításképpen 2020 szeptemberében 2,1 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Az eurózónában átlagban 3,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben, az augusztusban jegyzett 3 százalék után. A fogyasztói árak euróövezeti emelkedéséhez az energia, illetve a szolgáltatások ára járult hozzá a legnagyobb mértékben, 1,63, illetve 0,72 százalékponttal.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábbi közlése értelmében Romániában az augusztusi 5,3 százalékról szeptemberben 6,3 százalékra nőtt az éves inflációs ráta. Az inflációhoz főként a nem élelmiszer jellegű termékek 8,71 százalékos drágulása járult hozzá. Az élelmiszerek ára 4,26 százalékkal nőtt, a szolgáltatások díja pedig 3,75 százalékkal emelkedett. Tavaly szeptemberhez viszonyítva 5,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában.

Az OTP Bank Románia szerint az év végén elérheti a 8 százalékot az infláció

Az OTP Bank Románia szerdán közzétett elemzése szerint a román éves inflációs ráta az év végén elérheti a 8 százalékot, ha folytatódik az energia fogyasztói árának a növekedése a gáz nemzetközi árának alakulásával összhangban.

A bank elemzői arra számítanak, hogy a Román Nemzeti Bank folytatni fogja az alapkamat emelését, amelyet októberben 25 bázisponttal, 1,5 százalékra növelt. Szerintük az idén újabb emelés várható a nemzeti bank részéről, majd 2022-ben az alapkamat várhatóan átlépi a 2 százalékot.

Felidézték, hogy szeptemberben 6,3 százalékra gyorsult Romániában az éves infláció, és a kilátások szerint ez várhatóan minimum decemberig nőni fog, de a hosszabb ideig tartó inflációnövekedést sem tartják kizártnak. Megállapították, hogy a térségben más nemzeti bankok már hamarabb elkezdték a kamatemelési ciklust, amit várhatóan a román jegybank is követni fog.

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa az október eleji monetáris politikai tanácskozásán az alapkamat emelése mellett a kamatfolyosó két szélét is 25 bázisponttal emelte, így 1 százalékra növelte az egynapos lejáratú jegybanki betét kamatlábát, illetve 2 százalékra az egynapos lejáratú hitel kamatlábát.

A központi bank augusztusban az idén immár harmadszor módosította felfelé az inflációs várakozását, így az idei év végére 5,6 százalékos fogyasztói árindexre számít, de a bank illetékesei jelezték, hogy ez a prognózis is már túlhaladott. A következő inflációs előrejelzését a jegybank várhatóan novemberben fogja közölni.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük