Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Romániában akar üzemet nyitni 400 millió eurós beruházással a német-kanadai RockTech Lithium vállalat

Romániában akar üzemet nyitni 400 millió eurós beruházással a német-kanadai RockTech Lithium vállalat Gazdaság

Romániában akar üzemet nyitni 400 millió euró értékű beruházással a RockTech Lithium német-kanadai vállalat, amelynek vezetője hétfőn egy emlékeztetőt írt alá a kormánnyal.

Hirdetés
Hirdetés

Az aláírási ünnepségen Nicolae Ciucă miniszterelnök is részt vett.     

Az esemény utáni sajtónyilatkozatban Dirck Harbecke, a RockTech Lithium elnöke elmondta, hogy közvetlenül és közvetetten 700 új munkahelyet hoznak létre, ha megépül az üzem, amelyhez jelenleg keresik a megfelelő helyszínt. Úgy vélte, a közeljövőben széles körben fogják használni a lítiumion-akkumulátorokat például elektromos meghajtású autókhoz, ezért szükség lesz a lítiumra. Az üzem a tervek szerint a lítiumion-akkumulátorokhoz használt lítium-hidroxidot fog előállítani, éves termelési kapacitása 500 ezer elektromos meghajtású jármű akkumulátorának ellátásához lenne elegendő.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter elmondta, hogy ő írta alá az emlékeztetőt a román kormány nevében, és megjegyezte, hogy már tavaly ősz óta folynak a tárgyalások a német-kanadai vállalattal. Örömét fejezte ki, hogy a beruházással Románia is felkerül az akkumulátorok gyártásához szükséges alkatrészeket előállító vállalatok térképére. Jelezte: a vállalat nem Romániából, hanem Kanadából kitermelt lítiumot fog használni. A cég a német-lengyel határnál és Romániában akar egy-egy lítiumfinomító üzemet felépíteni.

A felek azt nem közölték, hogy mikor kezdődhet el a gyár megépítése.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük