Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Romániában a legmagasabb a kriptovalutába fektető nők aránya Európában

Romániában a legmagasabb a kriptovalutába fektető nők aránya Európában Gazdaság

A romániai nők a brit, a francia vagy a lengyel nőknél több pénzt fektetnek be virtuális valutákba – derül ki az XTB nemzetközi brókerház tanulmányából.

Hirdetés
Hirdetés

A brókercég 2021 januárja és októbere között több európai országban elemezte a virtuális valutákba befektető személyek profilját, és összehasonlította a hagyományosabb befektetőkével.

Tanulmányuk szerint a tipikus európai virtuálisvaluta-befektető 34 éves férfi, aki évente átlagosan 5 tranzakciót hajt végre kriptovaluta alapú CFD eszközökkel. Általában mobilalkalmazást használ a kereskedéshez, és átlagban 3 napot és 21 órát birtokol ilyen típusú pénzeszközt.

Úgy tűnhet, hogy a virtuális valuták egy sajátos piacot alkotnak, és az ezekkel az eszközökkel kapcsolatos különbözetekre vonatkozó szerződések (CFD-k) a befektetők csak egy kis csoportjának érdeklődését keltik fel. Az XTB adatai azonban mást mutatnak. A 2021-ben kereskedő befektetők közel egyharmada legalább egy tranzakciót virtuális valutákkal hajtott végre. Ez az arány magasabb a Cseh Köztársaságban, Portugáliában, Spanyolországban és Romániában, és alacsonyabb Szlovákiában és Olaszországban. A virtuális valuták láthatóan népszerűbbek a nyugat-európai országokban.

A kriptopiaci befektetők között vannak fiatalok (a legfiatalabbak 18 évesek) és idősek egyaránt. Az XTB-nél a kriptovalutákba invesztáló legidősebb személy 89 éves, négy befektetőből három pedig 43 évnél fiatalabb.

„Általánosan elterjedt vélemény, hogy csak a fiatalok érdeklődnek a kriptovaluták iránt, de a mi adataink legalábbis azt mutatják, hogy ez nem egészen így van. Valójában a kriptovaluták iránt érdeklődő ügyfelek átlagéletkora nagyon közelít a klasszikus befektetőkéhez, függetlenül attól, hogy milyen eszközkategóriával kezdtek el kereskedni” – magyarázza Irina Cristescu, az XTB Románia vezérigazgatója.

A brókercég tanulmánya kitér az európai kriptovaluta-befektetők nemek szerint megoszlására is. Az adatok szerint 9,6 százalékuk nő, és hasonló a nők aránya az XTB ügyfeleinek körében is.

A kriptovalutába fektető nők aránya Romániában a legmagasabb, ahol az összes befektető 12 százalékát teszik ki. Magas az arány az Egyesült Királyságban és Portugáliában is, ahol a nők aránya 10 százalék körül van.

A nap 24 órájában, valós időben tranzakcionálható kriptovaluták esetében különösen fontos, hogy a művelet gyors és egyszerű legyen. Ezért egyre népszerűbbek a mobilalkalmazások, amelyek segítségével bárhol és bármikor lehet kereskedni – mutatnak rá a tanulmány szerzői.

Nincs ez másképp a kriptovaluta alapú CFD eszközök esetében sem. Az XTB-ügyfelek CFD-tranzakcióinak kétharmada az xStation nevű mobilalkalmazáson keresztül zajlik.

A tanulmány szerint a Cardano volt az egyike az új kriptovalutáknak, amelyekkel az XTB ügyfelei gyakran kereskedtek az utóbbi hónapokban, amióta a brókercég 14 új eszközt vezetett be, és ezzel egyidejűleg csökkentette a tranzakciós költségeket.

A kriptovaluták az utóbbi évek egyik legforróbb témáját jelentik a befektetések terén – mutat rá az XTB. A hálózat decentralizációja, a pénz demokratizálása, a részvényárfolyamok gigantikus növekedése – ezek azok a jelzések, amelyek a szélesebb befektetői körök figyelmét is felkeltik. A piacon 8000 különböző kriptovaluta létezik. A legnépszerűbbek közé tartozik a Bitcoin, a Litecoin, az Ethereum és a Ripple. A kriptovaluták kezdete 2009-re nyúlik vissza, amikor kifejlesztették az első digitális valutát, a Bitcoint.

A több mint 16 éves pénzpiaci tapasztalatával az XTB jelenleg a világ egyik legnagyobb, származtatott ügyletekkel foglalkozó brókercége. A vállalkozás a varsói tőzsdén jegyzett, teljes körű szolgáltatást nyújtó befektetési társaság.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük