Felhívás!

Rakétával a jégeső ellen

A Mezőgazdasági Minisztérium arra törekszik, hogy az egész országot lefedje azzal a „láthatatlan esernyővel”, amely elsősorban a mezőgazdaságot, de a házakat, autókat is képes lesz megvédeni a jégesőtől.

Könczei Csaba arról tájékoztatott, hogy a szaktárca idén jelentős összeget költött az eddig létező jégeső-védelmi rakétarendszer rehabilitálására és bővítésére. Az év elején 15 jégeső-elhárító rakétaállomás létezett, ezt év végére sikerült bővíteni, jelenleg 35 rakétaállomás működik, de ahhoz, hogy az egész ország le legyen födve, 56-ra kell növelni ezek számát.

Hozzánk legközelebb Foksányban van jégvédelmi állomás, a tervek szerint Maros, illetve Szeben megyébe telepítenek még ilyeneket, amelyek viszont Háromszéket is lefödik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzi, ha egy adott térségben jégverés várható, ekkor rakétát lőnek az esőfelhőbe, amely olyan szert szór szét, amely meggátolja, hogy nagyméretű jégkristályok alakuljanak ki.

Könczei, szakemberek véleményére alapozva azt mondja, ez az eljárás nem jelent veszélyt az élővilágra. A jégeső-védelmi rakéták ezüst-jodidot juttatnak a felső légtérbe, és a mikron méretű molekulák magukhoz vonzzák a vízrészecskéket, így a vízpárából sok apró jégszem keletkezik, melyek földközelben egyre kisebb méretűre zsugorodnak, vagy eső formájában hullnak alá. A rendszerről uniós állásfoglalás is létezik, miszerint nincs káros hatása. Nemcsak a mezőgazdasági terményt védi, hanem a házak tetőzetét, az autókat és egyéb tulajdontárgyakat is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.