Felhívás!

Ponta: a PNL a nagyon gazdagok érdekeit védi az egységes adózási rendszerrel

Ponta: a PNL a nagyon gazdagok érdekeit védi az egységes adózási rendszerrel Gazdaság

Szükség van a progresszív adózás bevezetésére – vélekedik Victor Ponta, a Pro Románia párt vezetője, aki szerint Ludovic Orban és a Nemzeti Liberális Párt “azért kapaszkodik az egységes adózási rendszerbe, hogy a gazdagok és privilegizáltak érdekeit védje”.

Ponta kifejtette, a Pro Románia annak híve, hogy nagyobb adókat vessenek ki a kimagasló fizetésekre és nyugdíjakra, a nagyon nagy profittal járó gazdasági tevékenységekre, banki ügyletekre, és ezzel párhuzamosan csökkentsék “a munka megadóztatását”, a társadalombiztosítási illetékeket. “Ez egy modern rendszer, amelyet már minden nyugati és fejlett országban alkalmaznak! 15 év egységes adózás után szükség van erre a változtatásra, figyelembe véve a súlyos szociális és gazdasági egyenlőtlenségeket, amelyeket a koronavírus-világjárvány napról napra tovább mélyít!” – írta a Pro Románia elnöke kedden a Facebookra.

Ponta bírálta a kormányfőt, aki szerinte “kapaszkodik” a Călin Popescu-Tăriceanu által 2005-ben bevezetett egységes adókulcsba, hogy “védje a nagyon gazdagok és privilegizáltak érdekeit, akik jelenleg a PNL/PDL vezetőinek a szponzorai, hogy megőrizze a nemzetközi cégek előnyét a román cégek kárára, és hogy a kis- és középkeresetűek cipeljék a vállukon a krízis terheit! Orban&Co egy olyan adózási rendszert tart fenn, amit Oroszország alkalmaz, annak érdekében, hogy a PNL urai hagyják őket azt tenni Romániában, amit csak akarnak, csak ne nyúljanak a pénzükhöz.”

A Pro Románia elnöke szerint progresszív adózási rendszer nélkül Romániának nem lesz elegendő anyagi forrása a gazdasági felemelkedéshez és az infrastruktúra, az egészségügyi, oktatási és szociális rendszer fejlesztéséhez.

Ponta ezzel arra reagált, hogy Ludovic Orban kormányfő hétfőn kijelentette: a PNL kiáll az egységes adózási rendszer fenntartása mellett, és semmiképpen sem hajlandó lemondani erről.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.