Hirdetés
Hirdetés

Percről percre fogy az erdő

Percről percre fogy az erdő Gazdaság

A romániai fakitermelés és feldolgozás idén elérte a történelmi legmagasabb szintet, mutat rá a Frames tanácsadó cég elemzése, amely szerint egyre több cég tevékenykedik a faiparban, és forgalmuk egyre nagyobb. A törvényesen kitermelt famennyiséggel párhuzamosan látványosan növekszik az illegálisan kivágott famennyiség is, óránként három hektár erdő tűnik el az országban, állítja a GreenPeace.

A Frames-elemzés szerint év végéig a faiparban tevékenykedő 6000 cég forgalma meghaladja a 2,5 milliárd eurót, ami százmillióval több, mint tavaly. A fakitermelésben 2018-ban 3305 cég tevékenykedett 15.480 alkalmazottal, 333,6 milliárd lejes forgalmat bonyolítva le, és 320,8 millió lejes nyereséget termelve. A fafeldolgozásban 2884 vállalkozás 23.590 alkalmazottat foglalkoztatott, és 7,7 milliárd lejes forgalom mellett 357,2 millió lejes nyereséget valósítottak meg.

Mivel az ágazat tevékenysége nincs megfelelően szabályozva, egyre több befektető jelenik meg, akiknek céljuk, hogy minél rövidebb idő alatt minél több fát vágjanak ki és dolgozzanak fel, így maximalizálják a nyereségüket. Az elemzés szerint az ágazatot a nagy, főként külföldi érdekeltségű játékosok uralják a forgalom mintegy 80 százalékával. Emellett a faiparban tevékenykedő nagyszámú mikrovállalkozás rákényszerül arra, hogy a törvényesség határán mozogjon.

Hirdetés
Hirdetés

„Nem a feldolgozók vágják az erdőt, viszont olyan felvásárlópiacot teremtenek, ami rendkívüli módon ösztönzi a kitermelést” – mutatott rá Kovács Csongor. A Zöld Erdély Egyesület elnöke szerint sok a törvénykezési hiányosság, és lassú az ellenőrző hatóságok reakcióideje. Példaként hozta fel, hogy a préselt lemezeket (PAL) faőrleményből készítik, de a darálógépeket nem kell engedélyeztetni, elég, ha egy vállalkozó kiviszi az erdőbe a darálógépet, és a fát őrleményként, bejelentés nélkül szabadon szállíthatja. Emellett erdészeket öltek meg, amikor azok próbálták védeni a rájuk bízott erdőt, és csak nemrég született a döntés, hogy kaphatnak szolgálati fegyvert, amivel megvédhetik magukat.

A téma kapcsán meghökkentő adatokat közölt Costel Alexe környezetvédelmi miniszter, aki szerint az illegálisan kitermelt fa mennyisége meghaladja az engedéllyel kivágott mennyiséget. Az Országos Erdőleltárból kiderül: 38,6 millió köbméter fát vágnak ki, amiből csak 18,5 millió köbméter után fizetnek illetéket, a 20 millió köbméternyi különbséget törvénytelenül termelik ki, főként magánerdőkből. Elemzők szerint az új kormány elsősorban a faexport néhány éves korlátozásával tudná csökkenteni az illegális fakitermelést.

Nagy Dániel viszont megalapozatlannak tartja az Országos Erdőleltár által közölt adatokat. A Brassói Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség (ITRSV) aligazgatója szerint 20 millió köbméter illegálisan kitermelt fát nem lehet „nyomtalanul” eltüntetni, és ez a torz adat rontja az erdészek megítélését. Az erdészeti felügyelőség azt kérte az Országos Erdőleltártól, mutassák meg azokat a helyszíneket, ahonnan szerintük eltűntek az erdők, ám azt a választ kapták, hogy mintavételeik titkosak. Nagy Dániel ezt nem tartja elfogadhatónak, hiszen ha törvénytelenségről van tudomásuk, kötelesek értesíteni a hatóságokat. A szakember szerint törvénytelen fakivágás létezik, de bizonyíthatóan évente 180–200 ezer köbméter fáról tudnak, ami a 20 milliónak csak töredéke.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások