Felhívás!

Pénzügyminiszter: a politikai osztály a tűzzel játszik; a költségvetési hiány 5%-ra nőhet

Pénzügyminiszter: a politikai osztály a tűzzel játszik; a költségvetési hiány 5%-ra nőhet Gazdaság

A következő év költségvetési hiánya a bruttó hazai termék (GDP) 5%-ára növekszik, ha életbe lépnek a parlament által megszavazott áfacsökkentés és a gyermekek után járó támogatások növelését célzó intézkedések – közölte kedd este a Digi 24 műsorában Florin Cîţu pénzügyminiszter.

“A gyermekpénz megduplázása önmagában 6 milliárd lej pluszkiadást jelent, az áfacsökkentés pedig 11,8 milliárd lej kiesést. Ez azt jelenti, hogy csak a gyermekpénz a GDP 4,3%-ára tolja a hiányt, az áfacsökkentéssel együtt pedig valahova 5% köré jutunk. A politikai osztály ma a tűzzel játszik Romániában, és nem nekem, és nem is a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) tesznek rosszat, hanem Romániának, mert azt, ami ma a parlamentben zajlott, azt a nemzetközi piacok is látják, és ha valami történik majd Románia finanszírozási költségeivel, az azoknak a felelőtlen embereknek a hibája, akik ma felrobbantják az országot’ – hangoztatta a pénzügyminiszter.

Úgy véli, hogy a következő napokban nyomás nehezedik majd az árfolyamra és a kamatlábakra, mivel a nemzetközi piacok reagáltak a parlamenti képviselők kedden megszavazott intézkedéseire, és ezzel összefüggésben figyelmeztetett, hogy 2020-ban Romániának nem a fiskális politika, hanem a politikai instabilitás jelenti a legnagyobb kockázatot.

Másrészt Cîţu kijelentette, hogy lehet megoldásokat találni, mert e törvények egyike sem lépett hatályba, és akár alkotmányossági problémák is felmerülhetnek.

A képviselőház költségvetési bizottsága pozitívan véleményezte kedden azt a tervezetet, amely 19-ről 16 százalékra csökkentené az áfát 2020. január 1-jétől.

A tervezet továbbá 9-ről 5 százalékra csökkentené a hozzáadottérték-adót az “emberi és állati fogyasztásra szánt élelmiszerek, háziállatok és házi baromfifélék, magvak, növények és élelmiszer-készítéshez használt összetevők, élelmiszerek kiegészítésére vagy helyettesítésére szolgáló termékek szállítására’.

A képviselőház munkaügyi bizottsága elfogadta ugyanakkor azt a módosító javaslatot, amely szerint a jelenlegi összeg duplájára, 300 lejre nőne a gyermeknevelési pótlék.

Az Adrian Solomon szociáldemokrata törvényhozó által benyújtott javaslat értelmében a fogyatékkal élő gyerekeknek folyósított gyermekpénz összege 600 lejre nőne.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások