Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pénzt kapnak a szarvasmarhatartók

Pénzt kapnak a szarvasmarhatartók Gazdaság

A Hargita, Maros és Kovászna megyében élő gazdák már közel ötmillió euró értékben igényelték a szarvasmarhatartók számára első alkalommal biztosított, az orosz–ukrán háború negatív gazdasági hatásainak az ellensúlyozására szánt többlettámogatást.

Hargita megye országos szinten az élre állt a támogatásigénylések összértékét tekintve. A juttatásra jogosultak egy része továbbra is a törvénymódosításra vár, hogy kérelmezhesse a juttatást.

Hirdetés
Hirdetés

Szerdáig 4,83 millió euró összértékben nyújtottak be támogatásigénylési kéréseket a mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökséghez a három székelyföldi megyében élő tejtermelő gazdák. Az Ukrajnában zajló háború gazdasági hatásainak az ellensúlyozására szánt többlettámogatás igénylési időszaka február közepén kezdődött el, azóta országos viszonylatban Hargita megyében igényelte a legtöbb szarvasmarhatartó gazda a juttatást.

Hargita megyében 1221 tejtermelő összesen 20 315 állat után igényelte a támogatást, ez valamivel több mint kétmillió eurós összértéket jelent. A támogatásigénylések 1,77 millió eurós összértékével Maros megye a harmadik helyen áll országszerte. Tekintve, hogy ott nagyobbak a tehénfarmok, az igénylők száma csak néhánnyal haladja meg a 700-at, ők viszont összesen 17 749 állat után kérelmezték a támogatást. Kovászna megyében mindeddig 470 szarvasmarhatartó folyamodott támogatásért összesen 10 270 állat után – ezzel a hetedik helyen állnak az országos listán –, számukra így valamivel több mint egymillió eurót folyósítanak majd.

Az igénylési határidő egyébként még nem ért véget, ezt eredetileg március 23-ra tűzte ki az APIA, ám meg fogják azt hosszabbítani, ugyanis kiderült, hogy a támogatni kívánt gazdák egy része a jelenlegi igénylési feltételek értelmében nem juthat támogatáshoz. Ők az úgynevezett direkt értékesítő gazdák, akik nem tejgyáraknak, hanem közvetlenül a fogyasztóknak adják el a tejet. A juttatást ők azért nem igényelhetik, mert nem végeztetnek élelmiszerbiztonsági minőségellenőrzést, ám a támogatásigénylési kritériumok ezt megkövetelik az elmúlt évre vonatkozóan.

A szabályozás friss módosítási tervezetében már nem szerepel a direkt értékesítő gazdákat érintő minőségellenőrzési kötelezettség, azaz nem követelnek majd tőlük ilyen jellegű bizonylatot, ugyanakkor a juttatás igénylésének a határidejét is meg kívánják hosszabbítani.  Egyelőre azonban még nem történt meg a törvénymódosítás, így az említett kategóriába tartozó szarvasmarhatartók még nem tudják igényelni a támogatást. A támogatás értékét a közelmúltban megnövelték, így 73 euró helyett 100 eurót kapnak majd állatonként a gazdák. A juttatást év végéig folyósítják számukra. Szerdáig országszerte több mint kilencezer szarvasmarhatartó kérelmezte a támogatást, összesen 211 ezer állat után.

Széchely István

 Fotó: Veress Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 16., 21:22
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ezúton közlöm a világ népével és az ország közvéleményével, hogy március 15 tiszteletére Baróton a tej ára 3 lejről 5 lejre emelkedett. (a tejautomatákban a helyi termelőktől) Persze tudom, kapitalizmus van , kereslet és kínálat, na de azért mégis…

 • User
  Dátum: 2023. március 17., 9:29
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Akkor ne csodálkozzanak,hogy majd a multikhoz mennek silány de olcsóbb tejért,mert most a pénztárca diktálja a cselekvést.Akkor majd oda kell adják a gyűjtöknek 3 lej alatt.A kapzsiság nagy úr kérem.

 • User
  Dátum: 2023. március 19., 16:10
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Aki 1-2 tehenet tart, azt mellőzik! A pályázatokból elgazdagodott marha gazdák területre, állatra, fiatal gazdára, egyesületre, stb horribilis összegeket kaptak, kapnak!!! A munkás fizetése nagyjából ugyanannyi maradt! Őket a mesterséges drágítások, az amerikai- orosz konfliktus sem éríntette negatívan!!!! Ebben az országban mindig a senkiháziaknak jutott a sok pénz!!! Speciális nyugdíjak, fizetések, szocsi a dologtalanabb barnáknak, stb!!!! Itt a nép kellene rendet tegyen, de vigyázva, h ezekből 1 se kerüljön vezetőnek!!!

 • User
  Dátum: 2023. március 20., 6:23
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ne höbörögjetek, bérejetek,vegyetek tehenet termeljetek tejet ha fájlalják az állattartoknak adando járulékot.Akkor beszéljünk a tejecske árárol.Már az ujságcik is provokativ.

 • User
  Dátum: 2023. március 20., 8:22
  ÉRTÉKELÉS: -2

  ott kell hagyni a munkahelyet , venni kell 10 tehenet, ejjel napppal dolgozni mellette. es palyazni , kunyeralni a zsiros tamogatasokat……….

 • User
  Dátum: 2023. március 20., 14:40
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mindenki tudja, hogy a tehéntartás fáradtságos munka. Nem is ezzel van baj. hanem azzal, hogy egy éve a görögnek, s az olasznak s az istentudjakinek még 50 baniért is odaadták, most a falusfeleitől 5 lejt kér. de igaza is van. Mint minden analfabéta vállalkozónak, nekik is jár a 20000 eurós terepjáró, amivel a legelőre menjenek. Aztán jön, hogy támogasd a helyit!!! Aki megnyúz.