Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pénzjuttatással is kompenzálható lenne a ledolgozott szabadnap

Pénzjuttatással is kompenzálható lenne a ledolgozott szabadnap Gazdaság

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) több törvényhozója módosító javaslatot nyújtott be a munkatörvénykönyvhöz, amelynek értelmében a munkavállaló beleegyezésével a ledolgozott munkaszüneti nap csak pénzjuttatással is kompenzálható.

Hirdetés
Hirdetés

A kezdeményezők szerint az előírás tisztázná a jelenlegi helyzetet, amelynek megítélése ‘ellentmondásos’ mind a területi munkafelügyelőségek, mind a bíróságok szintjén.

Az ellentmondás leggyakrabban abból adódik, hogy az ellenőrző szervek másképpen ítélik meg a túlóra fogalmát, amely egyesek meglátása szerint kizárólag munkanapokon végezhető, jóllehet a munkatörvénykönyv ezt nem szabályozza egyértelműen.

A módosítás szerint a munkavállaló belegyezésével a ledolgozott munkaszüneti nap csak pénzben is kompenzálható, és nem haladhatja meg a 8 órát, hogy a heti pihenőidő ne legyen kevesebb, mint 24 óra.

A kezdeményezők szerint a módosítás megfelel a munkáltatók igényének, de ugyanakkor azoknak az alkalmazottaknak is jó, akik pluszpénzt keresnének, hisz a többletmunkát általában kétszeres órabérrel fizetik.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 25., 8:19
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Vendéglátásban, pekóknál, készruhagyártásban stb. mikor alkalmazzák?! Ott látástól mikulásig dolgoztatják az embert! Pnl mit akar megoldani?! Ahányan vannak a polcon 1 ökörszekeret nem tudnának terelni nemhogy 1 országot!😂