Felhívás!

Összesen hetven százalékkal nőnek a nyugdíjak a következő két évben

Összesen hetven százalékkal nőnek a nyugdíjak a következő két évben Gazdaság

Két év alatt hetven százalékkal lesznek nagyobbak a nyugdíjak. Ez hatalmas terhet ró az államháztartásra, illetve az adófizetőkre – írja a Maszol.

Tavaly az állami nyugdíjbiztosítási pénztár 63,7 milliárd lejt fizetett ki az öregségi nyugdíjakra. Mivel a befolyó társadalombiztosítás nem fedezte a teljes összeget, 4,7 milliárd lejjel kellett kiegészíteni a pénztár alapját. A speciális nyugdíjakra további 9 milliárd lej ment el, az összeget a központi költségvetésből fedezték. Tavaly tehát a nyugdíjakra összesen 72,7 milliárd lejt fizettünk ki. Ez az összeg a teljes központi költségvetés 20,6 százalékát tette ki.

A szerdán megszavazott új nyugdíjtörvénnyel nem mondtak le a speciális nyugdíjakról, sőt tovább bővítették a kört a megválasztott helyi képviselők speciális nyugdíjával.

Amennyiben a jogszabályt kihirdeti az államfő, csak idén további 8,4 milliárd lejre lesz szükség a megemelt nyugdíjak fedezésére. Szeptember elsejétől ugyanis a nyugdíjpont értéke a jelenlegi 1100 lejről 1265 lejre nő. 2020-ban a nyugdíjpont további 40 százalékkal fog nőni, elérve az 1775 lejt. Ez az emelés további 24,8 milliárd lej pluszt jelent az adófizetők pénzéből. 2021-ben szintén növelik a nyugdíjpont értékét 5,6 százalékkal, így ennek összege eléri a 1875 lejt. Ezzel további milliárdokat kell előteremteni a nyugdíjakra. Korábban az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is figyelmeztette Romániát, hogy az új nyugdíjtörvénnyel járó kiadásokat nem fogja megbírni az állami költségvetés.

A jogszabály szerint a férfiak 65, a nők 63 éves korukban mehetnek öregségi nyugdíjba. 15 év a minimális nyugdíjhozzájárulási idő. Azok az anyák, akik minimum három gyermeket neveltek, és megvan a minimális hozzájárulási idejük, kérésre hat évvel hamarabb mehetnek nyugdíjba.

(Maszol/ZF)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 27., 18:27
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Hat , iegn! Ez megint az a bizonyos mezes madzag! Es kik jarnanak jol? Persze , hogy a nagy nyugdijjal rendelkezok. Korrigalni kene a nyugdijakat , hogy ugyanabban a kategoriaban , ugyanannyi regiseggel de kulonbozo idoben nyugdijazottaknak , legalabb hasonlitson a jarandosaguk! Ez , igy ahogy van , valasztasi maszlag!!!

 • User
  Dátum: 2019. június 28., 8:08
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Magyarországon évek óta csak az infláció értékével plusz esetleg 1 százalékkal nőnek a nyugdíjak. Ők boldogan fogadnák a mézes madzagot. De javasolom, aki nem akarja, utasítsa vissza!

  • User
   Dátum: 2019. június 28., 9:41
   ÉRTÉKELÉS: 0

   En is ezt mondom egyfolytaban, ha nonek a nyugdijak, az se jo, sirnak rinak a nepek. menjenek at Mo-ra, Orban ad majd evi 1-2 % novekedesst….Ja, hogy o Orban es rola csak jot….Bocsanat