Felhívás!

Orban: az a célunk, hogy december 31-éig elfogadjuk a költségvetés-tervezetet

Orban: az a célunk, hogy december 31-éig elfogadjuk a költségvetés-tervezetet Gazdaság

A kormány célja december 31-éig elfogadni a jövő évi államháztartási törvény tervezetét. Ez valószínűleg karácsony és szilveszter között fog megtörténni – jelentette ki szombaton, Slobozián tett látogatása során Ludovic Orban.

A miniszterelnök azt mondta: a jövő évi költségvetés a romániai gazdasági realitásból fog kiindulni, és elsősorban a Románia fejlődését célzó beruházásokra fog összpontosítani: a szállításügyi, energetikai, közegészségügyi, oktatási és távközlési fejlesztésekre.

“Másrészt ki fogjuk jelölni a nyugdíjak és bérek kifizetését biztosító anyagi forrásokat” – ígérte Orban. Hozzátette: alaposan át kell gondolni az európai alapok lehívásához szükséges társfinanszírozások biztosítását, ezeket ugyanis az államkasszából kell fedezni.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a költségvetés kidolgozásakor nem alapoznak majd új adók és illetékek bevezetésére.

“A költségvetés rendszerének kidolgozásakor, amint azt már bejelentettük, nem fogunk semmiféle többletadót bevezetni, és nem fogjuk növelni az adókat és illetékeket. Ezt minden alkalommal elmondom, hogy a PSD többé ne terjesszen álhíreket ezzel a témával kapcsolatban” – fogalmazott a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy mekkora arányú nyugdíjemelés várható, Orban azt felelte: ez a gazdaság helyzetétől függ.

“Az a célunk, hogy tovább emeljük a nyugdíjakat, a gazdaság növekedésének, fejlődésének függvényében emeljük. Akárki állítja, hogy többletpénz nélkül meg tudja növelni a nyugdíjakat, az egy nagy hazug. A nyugdíjakat az aktív emberek, az aktív lakosság által befizetett hozzájárulások termelik ki. Ahhoz, hogy növekedjenek a nyugdíjak, szükség van az alkalmazottak számának növekedésére, az átlagbér növekedésére. Így nőhetnek a nyugdíjalap bevételei, és ezáltal nőhetnek a nyugdíjak is – ez ilyen egyszerű” – magyarázta a kormányfő.

Orban azt is elmondta: a liberális kormány által elgondolt “logikus és racionális” nyugdíjemelés tervét áthúzta a “PSD demagóg populizmusa”, amely alaptalan reményeket ébresztett az idősekben. “Azt üzenem a nagyszüleinknek és szüleinknek, hogy valóban fogjuk emelni a nyugdíjakat, és ennek a növelésnek a gazdasági realitás és a fenntarthatóság elve képezi majd az alapját” – szögezte le Ludovic Orban.

“Szükség van választásokra”

Ludovic Orban úgy nyilatkozott: ha a jelöltek és a kampánystábok tiszteletben tartják az óvintézkedéseket, a választási kampány semmiféle pluszkockázatot nem jelent a járvány terjedése szempontjából.

“A választási kampány lebonyolítása semmiféle pluszkockázatot nem jelent a vírus terjedése szempontjából. Ha a jelöltek és a kampánystábok betartják a szabályokat, semmiféle veszélye nincs annak, hogy gyorsabban fog terjedni a vírus. A szavazás napját is úgy szervezzük meg, hogy az emberek biztonságban elmehessenek szavazni. Szükség van parlamenti választásokra. Arra kérem az embereket, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: azt akarják, hogy Renate Weber továbbra is a Nép Ügyvédje intézményének élén maradjon? Ha nem tartunk választásokat, Renate Weber a Nép Ügyvédje marad, és továbbra is ő lesz a felelős azokért az alkotmánybírósági beadványokért, amelyek miatt drámaian megnőtt a fertőzések száma. Azt akarják, hogy olyan emberek, mint Florin Iordache, az állami intézmények élére kerüljenek? Ha nem akarják, hogy olyan emberek, mint Florin Iordache, az állam intézményeinek élére kerüljenek, szükség van választásokra” – érvelt a kormányfő.

Orban kifejtette: minden országban a kitűzött időpontban megtartották a választásokat. Példaként említette az Amerikai Egyesült Államokat, ahol a legnagyobb fertőzési szám dacára is lebonyolítják az államelnök-választásokat.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.