Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: a törvényhozók a kormány által előterjesztett formában fogadják el a költségvetés-kiigazítást

Orban: a törvényhozók a kormány által előterjesztett formában fogadják el a költségvetés-kiigazítást Gazdaság

Felhívást intézett szerdán Ludovic Orban miniszterelnök a törvényhozókhoz, hogy legyenek felelősek, és a kormány által előterjesztett formában szavazzák meg a költségvetés-kiigazítást.

Hirdetés
Hirdetés

A kormányfő annak kapcsán beszélt erről, hogy kedden a Szociáldemokrata Párt (PSD) kilátásba helyezte a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi rendelet módosítását a parlamenti eljárás során úgy, hogy érvénytelenítik a nyugdíjak többlépcsős emeléséről szóló cikkelyt, ugyanakkor indítványozzák, hogy az orvosokhoz hasonlóan a tanárok is 2500 lejes kockázati pótlékot kapjanak.

„Miután megpróbálta kormány nélkül hagyni Romániát, a PSD most költségvetés nélkül akarja hagyni az országot” – fogalmazott az újságíróknak adott nyilatkozatában Orban.

A miniszterelnök ugyanakkor felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy a kormány által előterjesztett formában fogadják el a költségvetés-kiigazítást, azt ugyanis – állítja – elemzések, hatástanulmányok alapján és a rendelkezésre álló pénzügyi források figyelembe vételével dolgozták ki. „Bármilyen többletkiadás, amelyet bevezetnek a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi rendeletbe, a románok ellen fordulhat, fokozza az egyensúlyhiányt, és kompromittálhatja a gazdaság újraindítására vonatkozó közép- és hosszú távú terveket” – érvelt Orban.

A parlament vezetősége elküldte megvitatásra a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendeletet

A parlament két házának összevont házbizottsága elküldte szerdán megvitatásra a költségvetési-pénzügyi bizottságoknak a költségvetés-kiigazításról szóló sürgősségi kormányrendeletet.

A képviselők és szenátorok szeptember 9-éig nyújthatnak be módosító javaslatokat a jogszabályhoz, és szeptember 10-éig az összevont szakbizottságoknak véglegesíteniük kell véleményezésüket.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakcióvezetője, Alfred Simonis kedden úgy nyilatkozott, alakulatának célja, hogy a parlamenti eljárás során töröljék a jogszabályból azt a cikkelyt, amely „26 százalékkal csökkenti a nyugdíjakat”, ugyanakkor indítványozzák, hogy a tanárok 500 eurós kockázati pótlékot kapjanak.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük