Felhívás!

Ömlik a pénz a YouTube-hoz

Ömlik a pénz a YouTube-hoz Gazdaság

A jelek szerint az elmúlt egy évben a cégek töretlen bizalommal hirdettek a YouTube-on, ami oda vezetett, hogy két év alatt 86 százalékkal nőtt a platform reklámbevétele.

Az, hogy a YouTube rengeteg pénzt termelhet a Google számára, eddig is sejteni lehetett, pontos adatok azonban egészen idáig nem álltak rendelkezésre. A Google ernyővállalata, az Alphabet azonban kiadta a legfrissebb pénzügyi jelentését, amiben már a videómegosztó platform teljesítménye is látszik. Ahogy az is: egy igazi aranytojást tojó tyúkról van szó.

A számokból kiderül, a YouTube 2019-ben 15,149 milliárd dolláros hirdetési bevétellel büszkélkedhetett, ami a 2017-es 8,15 milliárd dollárhoz képest nagyjából 86 százalékos növekedést jelent.

Igaz, már 2017 és 2018 között is nagy volt a kontraszt, 2018-ban ugyanis 11,155 milliárd dollár volt a reklámbevétel. Ezzel a Google platformjai közül a leggyorsabban növővé vált a YouTube, a kereső ehhez képest “csak” 40 százalékos bővülést produkált két év alatt. Igaz, ott már 98,115 milliárd dollárnál tartanak.

A YouTube egyébként a negyedéves összehasonlításokat nézve is növelte a hirdetési bevételeit. Míg 2018 utolsó negyedévében 3,605 milliárd dollár landolt náluk, addig 2019 utolsó három hónapjában már 4,717 milliárd.

A Google a legfrissebb pénzügyi jelentésben egy kalap alá vette a Cloudon, a YouTube-on és a keresőn kívül meglévő összes egyéb szolgáltatását, így csak találgatni lehet, vajon mennyire futhatnak jól a cég által készített hardverek.

Fotó: Alphabet

2019 negyedik negyedévében 5,264 milliárd dollár bevétellelt könyveltek el ide, ami 10 százalékos javulás 2018 végéhez képest. Ebből azt sejthetjük, hogy a Pixel 4 jobban teljesíthetett, mint a 2018-ban piacra dobott Pixel 3. Ugyanakkor a képet árnyalja, hogy ide tartozik például a Play áruház és a YouTube nem reklámhoz fűződő bevételei – például a YouTube Premium szolgáltatása, ami 2019 óta elérhető –, így csak tippelni lehet, melyik hogyan alakult.

Persze a cég mindent meg is tesz annak érdekében, hogy a fizetős YouTube sikeres legyen. Annyira, hogy ez már kifejezetten idegesíti a felhasználókat.

(hvg.hu)

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.