Hirdetés
Hirdetés

Októberben is folytatódott az infláció csökkenése Romániában

Októberben is folytatódott az infláció csökkenése Romániában Gazdaság

Októberben folytatódott az infláció csökkenése, az éves ráta idei mélypontjára, 2,2 százalékra mérséklődött – közölte az országos statisztikai intézet. Szeptemberhez képest a fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek októberben.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly év végén 4 százalék volt az éves infláció Romániában, amely májusra 2,3 százalékra mérséklődött, majd ismét növekedni kezdett, júliusban elérte a 2,8 százalékot, majd ismét fokozatosan csökkent.

Tavaly októberhez képest leginkább az élelmiszerek drágultak,  4,34 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások fogyasztói árindexe 2,85 százalékos volt, míg a nem élelmiszereké 0,6 százalékos.

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa augusztus eleji monetáris politikai ülésén 25 bázisponttal, 1,5 százalékra mérsékelte az alapkamatot, ami újabb történelmi mélypontnak számít. A jegybank az idén 2,7 százalékos, 2021-ben 2,5 százalékos inflációra számít, ami illeszkedik a jegybank által kitűzött 1,5-3,5 százalékos célsávba.

A krumpli és a bőr lábbeli ára, valamint a lakbér nőtt a legnagyobb mértékben

A krumpli és a bőr lábbeli ára, valamint a lakbér nőtt a legnagyobb mértékben októberben, olcsóbbak lettek a déli gyümölcsök és a repülőjegyek.

A dokumentum szerint az októberi lakbérek átlagosan 0,49%-kal magasabbak voltak, mint a szeptemberiek, tavaly decemberhez képest pedig 2,32%-kal emelkedtek. A légi közlekedési szolgáltatások októberben 16,41%-kal csökkentek szeptemberhez, és 8,36%-kal 2019 decemberéhez képest.

A bőr lábbeli ára októberben 0,85%-kal volt több, mint az előző hónapban, és 1,79%-kal emelkedett decemberhez viszonyítva. A hűtőszekrények és fagyasztók 0,02%-kal olcsóbbak lettek októberben szeptemberhez képest, de 2019 decemberéhez képest 1,64%-kal magasabb az áruk.

Az élelmiszerek tekintetében a burgonya 4,63%-kal drágult októberben szeptemberhez képest, de 29,45%-kal esett vissza az ára 2019 decemberéhez viszonyítva. Idén októberben a bab és más hüvelyesek 17,59%-kal drágultak 2019 decemberéhez képest.

Októberben viszont a citrusfélék és más déli gyümölcsök 3,89%-kal olcsóbbak lettek szeptemberhez képest, de 11,40%-kal emelkedett az áruk a tavalyi év végéhez képest.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük