Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyolc év után először csökkent tavaly az új fogyasztási és jelzáloghitelek volumene

Nyolc év után először csökkent tavaly az új fogyasztási és jelzáloghitelek volumene Gazdaság

Nyolc év után először csökkent tavaly Romániában az új fogyasztási és jelzáloghitelek volumene, amelynek értéke 34,3 milliárd lej volt, 7 százalékkal alacsonyabb az előző évinél – derült ki a Román Nemzeti Bank adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

A Ziarul Financiar pénzügyi napilap online kiadásában szerdán ismertetett adatok szerint a lej és az euró alapú fogyasztási hitelek értéke 19,3 milliárd lej volt, míg a lej és euró alapú jelzáloghiteleké 15 milliárd lej.

Legutóbb 2012-ben jegyeztek csökkenést, akkor a lakossági hitelek az előző évi 20 milliárd lejről 13,2 milliárd lejre csökkentek az akkori nemzetközi gazdasági válság hatására. Azóta folyamatosan felfelé ívelt a fogyasztási és jelzáloghitelek volumene, amely 2019-ben elérte a 36,9 milliárd lejt.

Tavaly tavasszal a koronavírus-járvány hatására a fogyasztási hitelek iránti kereslet csökkent, ősszel azonban ismét megnövekedett. Ugyanakkor a jelzáloghitelek iránti kereslet tavasszal sem esett vissza, mivel a járvány nem éreztette hatását a román ingatlanpiacon, a korlátozások miatt az emberek tágasabb ingatlanokat kerestek, főleg a házak iránt nőtt meg a kereslet. A tavaly felvett lakossági hitelek több mint 98 százaléka lej alapú volt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük