Felhívás!

Növelnék az adózási kedvet

Növelnék az adózási kedvet Gazdaság

Az Országos Adóhatóság (ANAF) tett egy lépést az adófizetőkkel való kapcsolata javítása érdekében, a napokban megalakította a Konzultatív Tanácsot, amelybe az adóhatóság vezetői mellett a vállalkozói szféra, szakmai és tudományos szervezetek képviselőit hívták meg.

Ennek a testületnek háromszéki tagja is van Édler András személyében, aki a Romániai Kereskedelmi Kamarát képviseli. A tanácsban részt vevőknek lehetőségük van megvitatni az adóhatóság által tervezett intézményi és procedurális változásokat, cél, hogy javuljon a szolgáltatások minősége, növekedjen az adóhatósággal szembeni bizalom és az adózási kedv. Édler András az alakuló ülésen rámutatott: a vállalkozók partnerséget, korrekt és kiszámítható adózási környezetet, átláthatóságot várnak el, de együttműködést is ajánlanak az adócsalás visszaszorításában, mivel az adócsalók nem lojális konkurenciát jelentenek a tisztességesen működőkkel szemben.

Édler a németországi modell meghonosítását szorgalmazza. Például ha Németországban valaki nagy tételben, feketén kereskedik az interneten, az adóhatóság nem bünteti, hanem felszólítja, hogy váltson ki vállalkozói engedélyt. Arra vonatkozóan is tanácsot adnak, hogy adózás és üzleti forgalom szempontjából milyen vállalkozói formát érdemes választani. Ezt a fajta partneri viszonyt kellene kialakítani Romániában is, véli a háromszéki gazdasági szakember. Édler András szerint az ANAF tervezi, hogy cég neve közzététele nélkül, nyilvánossága hozza a különböző ellenőrzések tapasztalatait, hogy abból a többiek ebből tanulhassanak. Az ANAF másrészt azt tervezi, hogy elemzéseket készít a rendelkezésére álló adatokból, Édler András azt kérte, ezeket osszák meg az adófizetőkkel is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.