Felhívás!

Növekszik Székelyföld termelékenysége

A termelékenység olyan hatékonysági mutató, ami azt méri, hogy egy alkalmazott mekkora hozzáadott értéket képes teremteni. Ez a mutató az elmúlt években kedvezően növekedett Romániában, Erdélyben és Székelyföldön is, ám térségünkben jelentős hátrányt kell még ledolgozni, hogy felzárkózzunk az európai átlaghoz, derült ki az Erdélystat elemzéséből.

Az erdélyi statisztikai szolgálat szerint, ha régiónk magasabb termelékenységet szeretne elérni, akkor a már erős hagyományokkal rendelkező ágazatok fejlesztése mellett a magasabb hozzáadott értékű és tudásalapú szektorokra kell fókuszálnia.

A legutóbbi rendelkezésre álló, 2017-es adatok szerint az országos átlagtermelékenység elérte a 20,3 ezer euró/foglalkoztatott főt, ezt viszont Bukarest termelékenysége húzza jelentősen felfelé, hiszen a fővárosban az átlagtermelékenység értéke 35,2 ezer euró/fő. Az Erdélystat emiatt a megvizsgálta a Bukarest nélküli országos átlagot is, ami 17,9 ezer euró/fő. Ehhez képest az erdélyi termelékenység 18,3 ezer euró/fő.

Az erdélyi régiók közül Közép-Erdélyben a legmagasabb, 20,7 ezer euró az egy főre eső hozzáadott érték. A tízéves növekedés is ebben a régióban volt a legmagasabb, a 45,6 százalékos, ami messze az országos és az erdélyi átlag fölött van. A Háromszéket is magába foglaló Közép-erdélyi régión belüli megyék között viszont nagy törés látható, hiszen az élmezőnybe tartozik Brassó (22,6 ezer euró) és Szeben megye (20 ezer euró), míg a másik oldalon vannak a székelyföldi megyék, így Maros (15,8 ezer euró), Kovászna (15,4 ezer euró) és legvégül Hargita megye (14,7 ezer euró).

A legfőbb gazdasági ágazatok közül a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a halászat szektorban vannak a legalacsonyabb termelékenységi mutatók, 4,5 ezer euró/fős értékkel. A legtermelékenyebb ágazatok pedig az információs és kommunikációs (IT) szolgáltatások, ahol egy alkalmazott évente átlag 46,3 ezer euró értéket termel. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.